Stariji osnovci i srednjoškolci od danas nastavu prate onlajn

Stariji osnovci od petog do osmog razreda i srednjoškolci, od danas će nastavu pratiti onlajn.
Stariji osnovci i srednjoškolci od danas nastavu prate onlajn
Foto: Pixabay
Istovremeno, mlađi osnovci, od prvog do četvrtog razreda, nastavljaju da idu u školu.
 
Odlukom Vlade Srbije, na preporuku Kriznog štaba, nastava na daljinu za starije osnovce i srednjoškolce će se primenjivati do početka zimskog raspusta 21. decembra.
 
Ministarstvo prosvete je navelo da će i ocenjivanje biti na daljinu.
 
"Posebnu pažnju treba posvetiti napredovanju učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja, o čemu su škole dobile uputstva u prethodnom periodu, a koje je potrebno primenjivati i u ovim okolnostima", navodi se u dopisu direktorima škola.
 
Navode da nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta, izbornog programa i slobodne nastavne aktivnosti.
 
"Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene", navelo je Ministarstvo prosvete.
 
Nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu.
 
Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.
 
Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.
 
Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija), može ostati neocenjen. Tim učenicima, navode u ministarstvu, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.
  • Blagoje

    30.11.2020 08:00
    A mladji osnovci?
    Posto korona zna tacno ko je treci a ko peti razred ovo je bilo najbolje resenje.Dokle ce se ovako glupave odluke donositi od ionako nestrucnih ljudi koji sede u tom kriznom stabu?Sto se sada vodja ne hvali kada smo prvi u Evropi po broju obolelih,sto sada ne govori kako su najpametniji?Koliko treba ovom narodu da ustane ako uopste i ima inteligencije za tako nesto.Najlakse je bilo prodati 4 god muke za 2000din jer to uostalom u pokazuje kakav smo sljam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.