Na spomen-ploči Diani Budisavljević pisaće "spasila uglavnom srpsku decu"

Senat grada Insbruka jednoglasno je odlučio da na rodnoj kući Diane Budisavljević postavi spomen-ploču na kojoj će, između ostalog, pisati da je spasavala uglavnom srpsku decu iz logora NDH.
Članovi Senata i Odbora za kulturu grada Insbruka su 18. novembra na sednici Senata grada Insbruka jednoglasno usvojili konačnu verziju teksta na spomen-ploči za Dianu Budisavljević (devojački Obekser), javlja RTS.
 
Usvojen tekst koji će stajati na spomen-ploči:
 
Diana Budisavljević, devojački Obekser
 
1891-1978
 
Diana Budisavljević iz Insbruka je tokom Drugog svetskog rata uz pomoć drugih podržavalaca spasila više hiljade pretežno srpske dece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj "Nezavisnoj državi Hrvatskoj".
 
Tek mnogo godina posle njene smrti njen humani angažman postao je poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom spomen-pločom na njenoj roditeljskoj kući grad Insbruk odaje poštu ovoj hrabroj ženi.
 
Gradska opština Insbruk 
 
"Najvažnije da se identitet žrtava ne prećuti" 
 
Srpska pravoslavna omladina Insbruk (SPOJI) ističe da ih veoma raduje što se grad odlučio za verziju imena Diane Budisavljević, kakva je, ističu, i na njenom nadgrobnom spomeniku na insbruškom Zapadnom groblju.
 
"Ovim pismom Vam, međutim, želimo iskazati naše ogromno poštovanje, jer ste kao predstavnici našeg zajedničkog grada Insbruka ponovo pokazali hrabrost i na kraju odlučili da ogromnu većinu, od genocida, spasene dece nazovete svojim imenom i tako ih sačuvate od zaborava. To je veoma važan i ključni korak koji dokazuje da se u Insbruku obraća pažnja na sve aspekte jedne savremene i žive kulture sećanja. Najvažnije u tome jeste svakako da se identitet žrtava, a u ovom slučaju spasene dece, ne prećuti, što ste Vašom odlukom uspešno i sproveli u delo", navodi SPOJI.
 
Nadaju se da će ploča biti prihvaćena od šire javnosti i služiti kao inspiracija za nastavak uspešne kulture sećanja u Insbruku i Austriji.
 
Socijaldemokratski pokret oslobodilaca Tirola i SPOJI prvi su pokrenuli inicijativu da se sačuva sećanje na Dianu Budisavljević 2010. godine. Tada su pokušali da izdejstvuju postavljanje spomen-ploče na njenoj rodnoj kući u Ulici Marije Terezije u samom centru Insbruka. Ono što tada nije pošlo za rukom, sada je kroz preuzimanje ove tematike od strane grada Insbruka, uspelo.
  • Ja

    30.11.2020 09:57
    @Mile
    Bilo je i jevrejske dece ali jevrejska zajednica joj nije dala da i njih spasava jer su to radili oni,zbog toga je Diana spasavala srpsku decu jer je to jedino i mogla! Divna zena koja zasluzuje da bude u istorijskim udzbenicima i da o njoj znaju svi!
  • Isaija

    30.11.2020 09:53
    Kako sejes tako zanjes
    Sokiran sam. To su sve deca Bozja, kako ih nije sramota? SPC je nacionalisticka ideologija, veze nema sa Hristovim univerzalnim ucenjem.
  • Prevodilac

    30.11.2020 09:24
    Original
    Najbolje je da stavite original na izvornom jeziku jer od naslova ovde objavljenog teksta, preko dalje citiranog prevoda već ima promena koje menjaju poruku na kući.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.