Srbi, Hrvati i Slovenci se pre 102 godine ujedinili u zajedničku državu

Prva zajednička država Južnih Slovena, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, proglašena je na današnji dan pre 102 godine.
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca proglašena je 1. decembra 1918. u Beogradu.
 
Srbija je još početkom Prvog svetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije, 7. decembra 1914. godine.
 
"Uverena u rešenost celog srpskog naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudbonosnim trenucima jedini zadatak, da obezbedi uspešan svršetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca", objavila je tada srpska Skupština.
 
Ubrzo je usledilo formiranje Jugoslovenskog odbora 1915. godine, koji su sačinjavali istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austrougarske, opredeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.
 
Konkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Krf, gde je 20. jula 1917. doneta Krfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine, takozvani Ženevski sporazum.
 
Skupu u Ženevi su prisustvovali predstavnici Kraljevine Srbije, Narodnog veća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora sa centralom u Londonu.
 
U jeku raspada Austrougarske pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena Država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austrougarske.
 
Pošto je u Novom Sadu Velika narodna skupština prethodno 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a dan ranije 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, u novu zajedničku državi obrazovanu 1. decembra 1918. godine, Vojvodina je stupila kao sastavni deo Srbije.
 
Takođe, krajem novembra, Velika narodna skupština u Podgorici donela je odluku o pripajanju Crne Gore Kraljevini Srbiji.
 
Tako je 1. decembra 1918. godine regent (od 1921. kralj) Aleksandar Karađorđević u palati "Krsmanović", na Terazijama u Beogradu, proglasio stvaranje nove države - Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
 
Godine 1929. zemlju je kralj Aleksandar preimenovao u Kraljevinu Jugoslaviju.
 
To je samo bio dosledni nastavak izvorne koncepcije s kojom je 1918. godine i obrazovana zajednička država, i što je takođe bilo uneto u Ustav iz 1921. godine, poznat kao "Vidovdanski" - koncepcije integralnog jugoslovenstva - odnosno uverenja da je reč o jednom troimenom narodu.
  • hm

    01.12.2020 14:45
    Ja ne vidim da je greska, mogu biti sa bilo kim slicnim po moralnim i etickim stavovima. Sto se mene tice, nacije i drzave ne moraju ni da postoje. Samo jadnik bez svog licnog identiteta i smisla, ima potrebu da pripada naciji. Bljak za takve bednike.
  • Ptić Rugalac

    01.12.2020 14:38
    @Greška?
    Tu skalameriju od države iskreno žale samo Brozovi senilni omladinci i bajati pioniri. Karađorđevići su bili opijeni debilnom romantičnom idiotskom pričom o Srbiji kao "južnoslovenskom Pijemontu". A, tek na maršala Joškicu i njegove komunjare ne treba trošiti reči...
  • Jeste

    01.12.2020 11:42
    greška
    Greška @
    Da li znaš, da je pred ujedinjenje vojvoda MIšić, kao koordinator aktivnosti u oblasti stavranja jedinstvene vojske, službeno išao po Hrvatskjoj i Sloveniji, i kad se vratio odmah je otišao kod kralja Aleksandra i preklinjao ga da se nikako ne ide u ujedinjenje, jer je već tada video da Hrvatska i Slovenija otvoreno najavljuju da žele da se pridruže Srbiji da bi se oprale od svojih nedela koje su činile učestvujući na strani Austrougarske u proteklom ratu. Hrvatska i Slovenija su odmah počele da rade protiv Jugoslavije. Čekale su samo da dođe pogodan trenutak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.