Uvodi se pametan nadzor plovidbe brodova na Dunavu i Savi

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je javni poziv za uvođenje VTS i VHF sistema za upravljanje brodskim saobraćajem na Dunavu i Savi.
Uvodi se pametan nadzor plovidbe brodova na Dunavu i Savi
Foto: Pixabay
U pitanju je implementacija VTS sistema i VHF (very high frequency) sistema brodskih radio-stanica na Dunavu i Savi, kao i u data centru i VTS centru koji će biti u Beogradu.
 
Ugovor bi trebalo da bude potpisan do 12. aprila 2021. godine.
 
VTS sistem ( vessel traffic service) je, navodi Ekapija, sistem za monitornih vodnog saobracaja, nešto poput kontrole leta za avione.
 
Procenjena vrednost posla je 850.000 evra, a projekat će u sklopu ugovora o finansiranju infrastrukture unutrašnjih plovnih puteva između Srbije i Evropske investicione banke, sa 40 odsto finansirati EIB , dok će 60 odsto biti dato iz državnog budžeta Srbije.
 
Osnivanje VTS centra definisano je i Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koji navodi da "u cilju unapređenja bezbednosti i efikasnosti brodskog saobraćaja i zaštite životne sredine ministar ustanovljava pružanje usluga servisa za upravljanje brodskim saobraćajem ( VTS ), u područjima gde to bezbednost saobraćaja zahteva.
 
Dodaje se da VTS servis omogućava identifikaciju i praćenje plovila, strateško planiranje kretanja plovila i pružanje plovidbenih informacija i pomoći.
  • Rade

    02.12.2020 16:41
    Nisi shvatio sustinu ovog sistema .Sluzi za kontrolu plovidbe tj da se u svakom trenutku zna kad je brod prosao odredjenim sektorom dali ima opasan teret dali je ispraznio staro ulje u reku sto se desava redovno kad uputi poziv u pomoc u tom trenutku se zna njegova pozicija a za lopuze iz smedereva su krivi delom i ljudi sa brodova jer su prodavali gorivo i robu tim istim lopuzama .
  • Jakobsfield

    02.12.2020 05:33
    Pa kad se na njega nakače smederevske i ine podunavse lopuže, tačno će znati šta se, gde i kada može krasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.