Rusi danas podnose zahtev za registraciju vakcine "Sputnjik V" u Srbiji

Rusi će danas na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije dostaviti 20 doza svoje vakcine "Sputnjik V", pišu "Novosti".
Za američko-nemačku vakcinu Fajzera i Bionteka, u danu kada je Velika Britanija prva u svetu odobrila za upotrebu, juče predata dokumentacija za registraciju u našoj zemlji.
 
Time oba ponuđača ispunjavaju ono što su u utorak dogovorili sa premijerkom Anom Brnabić, da Srbija što pre obezbedi sigurnu i efikasnu vakcinu.
 
U Agenciji kažu da će svi postupci oko kontrole i registracije potencijalne vakcine za kovid biti sprovedeni u najkraćem roku, jer su sve pripreme za to već završene.
 
Otvorena je i mogućnost zajedničke rusko-srpske proizvodnje "Sputnjik V", o čemu je Brnabić razgovarala sa ruskim ministrom industrije i trgovine, navode Novosti.
 
Obe vakcine koje bismo mogli da dobijemo za vakcinaciju zdravstvenih radnika možda i pre Nove godine, već počinju masovno da se primenjuju - "Fajzer/Biontekova" u Velikoj Britaniji od početka sledeće nedelje, kada bi trebalo da počne i zaštita istočnim konkurentskim cepivom u Rusiji, čiji je predsednik Vladimir Putin juče najavio masovnu vakcinaciju.
 
Zelić: Agencija temeljno i vrlo rigorozno proverava vakcinu
 
Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je da stručnjaci u Agenciji već procenjuju dokumentaciju koju su u sredu predale kompanije "Fajzer" i "Biontek" za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji, objavio je danas RTS.
 
On je rekao da će stručnjaci kao i za svaki drugi lek, vrlo rigorozno i temeljno proučavati sve faze testiranja, naročito one koje se odnose na klinička isptivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost i bezbednost vakcine.
 
"Mi kao regulator moramo da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li zaista ima osobine koje su navedene", istakao je Zelić, dodajući da je Svetska zdravstvena organizacija svrstala srpsku Agenciju među 50 najrigoroznijih autoriteta u svetu.
 
On je rekao da se nada da će Srbija vrlo brzo imati nekoliko vakcina, a da će dokumentacija za svaku vakcinu biti kritički proverena. 
  • Zox

    03.12.2020 10:59
    Rusopatofilija
    Njima uspeva Novičok i polonium..Vakcine ne znam baš..
    Najpoštenije je da je prime svi oni koji su Rusiju dovukli ovamo u zadnjih 30 godina, znači članovi SPS, SRS( SNS), DSS..
  • Lustrator

    03.12.2020 10:44
    ?
    Mogu li se slobodno opredeliti koju vakcinu ću primiti?
  • EU

    03.12.2020 10:17
    Rusofili u ekstazi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija