BIA koristi softver kompanije Circles za lociranje telefona građana?

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) koristi softver izraelske kompanije Circles koji joj omogućava da, kroz svega nekoliko sekundi, locira svaki telefon na teritoriji zemlje, objavio je Citizen Lab, institut Univerziteta u Torontu specijalizovan za pitanja nadzora.
BIA koristi softver kompanije Circles za lociranje telefona građana?
Foto: 021.rs
Istražujući poslovanje kompanije Circles, Citizen Lab je došao do spiska od 25 zemalja koje koriste softver za nadzor, među kojima se nalazi i Srbija, piše list Danas.
 
Nalazi koje je predstavio kanadski institut posebno su zanimljivi u kontekstu jedne slabo ispraćene izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića s početka vanrednog stanja. Na konferenciji održanoj 19. marta ove godine, Vučić je govorio o nadzoru građana koji krše mere izolacije koje je propisala Vlada.
 
"Imamo savremene tehničke mere kojima to pratimo. Pratimo telefonske brojeve, pre svega italijanske. Dakle, ne prisluškujemo, već pratimo da li se kreću ljudi sa italijanskim brojevima u romingu – i kreću se. Posebno će policija večeras da obrati pažnju na određena naselja, jer ih vidimo da se kreću. Nemojte da mislite da ćete nas prevariti ostavljanjem telefona na jednom mestu, jer smo pronašli još jedan način da pratimo ko i kako krši pravila koje je država propisala. Ovo sve radimo da bismo zaštitili zdravlje ljudi", kazao je Vučić.
 
Prema pisanju Citizen Laba, softver kompanije Circles upravo omogućava praćenje telefona eksploatacijom slabosti unutar globalne mreže mobilne telefonije. Mane ovog sistema proističu iz protokola koji su telefonske kompanije razvile 1975. godine.
 
Naime, telefonske kompanije iz različitih zemalja razmenjuju informacije o uređajima putem ovog protokola, čime je omogućeno da isti broj, po prelasku državnih granica, preuzimaju drugi operateri. Ovaj protokol je razvitkom tehnologije postao suvišan, međutim, zbog interoperativnosti sa novijim sistemima ostao je na snazi.
 
Najveća mana ovog sistema je, navodi se u tekstu Citizen Laba, što ne zahteva potvrdu da se radi o operateru mobilne telefonije, čime svaki subjekt sa pristupom sistemu dobija informacije o broju kao da se on nalazi u romingu.
 
Ovoj tehnici je jako teško ući u trag pošto se ne radi o hakovanju samih telefona ili sistema mobilnih operatera.bNjom se samo izdaju zahtevi za podacima, koje kompanije daju koristeći se protokolom SS7.
 
Kako se navodi, bilo bi isuviše komplikovano i skupo za kompanije da same proveravaju ko tačno traži podatke, zbog čega im je teško da naprave razliku između stvarnih mobilnih operatera i onih koji se predstavljaju kao operateri. Magazin Forbes je, prateći ovu priču, kontaktirao nekoliko stručnjaka koji su im rekli da je pomoću ove tehnike moguće locirati telefon, ali da nije moguće ostvariti uvid u sadržaj komunikacije.
 
Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ističe za Danas da, imajući u vidu istoriju korišćenja sredstava za nadzor, nije iznenađen podacima do kojih su došli istraživači Citizen Laba.
 
"Mi s jedne strane imamo zakon, koji nalaže da nadzor može da se obavlja isključivo uz dozvolu suda, ali sa druge imamo situaciju u kojoj gotovo i da ne postoji nikakav nadzor nad primenom tih mera. Sve institucije koje bi trebalo da sprovode institucionalan nadzor nad primenom mera, nisu zainteresovane da to čine. Pa tako skupštinski Odbora za nadzor službi bezbednosti služi samo za iskazivanje javne podrške funkcionerima, a i Zaštitnik građana je prestao da sprovodi kontrolu od kako je na tu funkciju došao Zoran Pašalić", navodi Petrović, uz opasku da je sve ostalo na nekoliko organizacija civilnog društva i medija.
 
Prema Zakonu o krivičnom postupku, obrazložen zahtev za primenu posebnih dokaznih mera, među koje spada i nadzor telefona, sudiji za prethodni postupak podnosi zamenik tužioca koji rukovodi konkretnom istragom. Sudija daje dozvolu za sprovođenje mera, a sprovodi ih BIA, policija ili vojna služba.
 
Advokat Rodoljub Šabić ističe da bi upotreba takvog softvera bilo legalno i dopušteno samo uz striktno poštovanje Ustava i zakona.
 
"Bez sudske odluke to bi predstavljalo grubo kršenje ustavnih garancija, ali i krivično delo povreda tajnosti pisma i drugih sredstava komunikacije, kao i krivično delo neovlašćeno prisluškivanje i snimanje za koja su, ako ih izvrši službeno lice, predviđene kazne od tri, odnosno do pet godina zatvora", ističe Šabić.
 
Upitan šta mobilni operateri mogu da učine kako bi zaštitili svoje podatke od neovlašćenog pristupa, Šabić ističe da postoje softverske aplikacije koje mogu da registruju pristup bazama podataka operatera ali, kako naglašava, ne veruje da ih oni koriste.
  • Lija

    20.08.2022 13:36
    Hitno
    Ako neko zna kako mogu da saznam ciji je broj pre paid sa kojeg mi se dugo preti nek se javi! Nije sala!!!!!!!!!!!
  • Dejan

    06.12.2020 00:17
    Cccc
    Pametni lopovi ne nose mobilni na ,,poslu,, !
  • w/e

    05.12.2020 22:17
    @Limanac
    Kojim to metodama se lociraju stari telefoni, osim pracenjem jacine signala na baznim stanicama, tj. estimacijom lokacije na osnovu podataka sa vise baznih stanica? "Tehnologija ukljucivanja mikrofona" je uspostavljanje poziva na zahtev operatora, isto tako mogu i da prisluskuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.