Da li gastarbajteri treba da plaćaju porez na zaradu?

Rezidenti Srbije moraju da plate porez na dohodak od prihoda koje ostvare u Srbiji i u inostranstvu, rečeno je u Ministarstvu finansija povodom informacija poslednjih dana o tome da li su i naši gastarbajteri obavezni da plaćaju porez na dohodak građana.
Da li gastarbajteri treba da plaćaju porez na zaradu?
Foto: Pixabay
Kažu da je to rešenje koje se primenjuje u najvećem broju država.
 
"Tako da i zarade koje ostvare rezidenti Srbije koji rade kod stranih poslodavaca u inostranstvu oporezuju se u Srbiji", objašnjavaju u Ministarstvu finansija.
 
Međutim, kako navode, bez obzira na to da li Srbija primenjuje ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa državom u kojoj je naš rezident zaposlen kod stranog poslodavca, naš rezident ima pravo na poreski kredit po osnovu poreza koji je plaćen na zaradu koju je ostvario. S tim da takav kredit ne može biti viši od poreza koji bi se na takvu zaradu platio u Srbiji.
 
Takvo rešenje predviđeno je i u velikoj većini ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koje je Srbija zaključila u poslednjih dvadesetak godina.
 
Takođe, postoje i ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u kojima je predviđena primena metoda izuzimanja i prema tim ugovorima naši rezidenti nemaju obavezu plaćanja poreza na dohodak u Srbiji po osnovu zarada koje su ostvarili kod stranih poslodavaca u državama sa kojima su takvi ugovori zaključeni.
 
Što se tiče doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, prema propisima Srbije, državljani Srbije zaposleni u inostranstvu kod stranog poslodavca nisu osiguranici na obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvaruju od tog stranog poslodavca, pa za njih ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.
 
Prema tome, naši državljani zaposleni kod stranih poslodavaca u inostranstvu nemaju obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvare u inostranstvu od stranih poslodavaca, navode u Ministarstvu finansija.
 
Po Zakonu o porezu na dohodak građana, rezidenti Srbije su građani koji na teritoriji Srbije borave 183 ili više dana ili ovde imaju prijavljeno prebivalište ili im se ovde nalazi centar poslovnih i životnih aktivnosti.
 
"Srpski rečeno ako ovde ima stan, porodicu ili firmu", rekao je poreski savetnik Milan Trbojević.
  • Mirela

    19.01.2021 21:56
    Porez
    Da li u Srbiji pomorci placaju porez?? Procitala sam da su obavezni da se prijave, da postoje neke dve mogucnosti...ali nigde, ni u jednom zakonu nista nisam nasla..procitala sam da ih drzava racuna kao nezaposlene sa primanjima i da na taj nacin moraju 45-55%posto da placaju...
  • USA

    13.12.2020 00:01
    Pa ok, platicu porez Srbiji iz USA, pod uslovom da neko garantuje da te pare nece pokrasti vlast
  • Slavica

    12.12.2020 21:59
    O porezu sto sam rintala
    Odma odgovor postovani i Uzviseni Vlasnici Prelepe Srbije ali Premorene i jos Zakonom Zivota Neuredjene to je bas sramota da mi sto smo rintali na zapadu po devet deset i vise sari dnevno sad da placamo dva poreza nas boli i srce i glava i dusa kako da dolazimo u Srbiju bez nase dece i unucadi oni u Srbiju nece zato sto ovde je uzasno ziveti zbog jednog dokumenta dva dana jos uvek nista se nije promenilo svuda je bolje ziveti nego u Srbiju a vi oporezivate pa oni nikad nece doci i ovo sto smo mi za njih gradili oni ce ostave napusre zbog vas ne zbog roditelje ako tako nastavite ostaje Srbijja pusta i dosad su bezali
    Iz srbije a sad ce masovno bezati ako se ne pokorite nema nista od Srbije i onako su poceli da sahranjugu roditelje tamo gde su i gde rade i borave slazem se porez na iimovinu okej struja okej telefon okej a na zaradu placaj tamo pa i ovde sramota tamo se lecim i porez placamo pa i u srbiji da se plati vi nemate dusu kozu da nam skidate i vi zar nije to previse nigde nema u svetu to sto vi radite E ljudi koji imate decu van Srbije imate jos vize nemojte da se odjavite gledajte na zapadu smo krivili i ledja i kosti tamo se i lecimo a ovde hocemo da se vratimo u zavicaj da dolazimo kao da uzivamo u stare dane saku zivota da prozivimo a tu je pakao sve skupo jos dva poreza da nam lepe a deca tamo ne dolaze jer nece na ovakav rezim bolje im je tamo pa i mi idemo tamostaracki dom bar koliko zivis si gledan a ne zapacen hvala ko me razume a mislim da me ra

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.