Nastavnici Fakulteta dramskih umetnosti osudili tabloidne napade na reditelja Srdana Golubovića

Četrdeset nastavnika i saradnika Fakulteta dramskih umetnosti pružilo je podršku svom kolegi, redovnom profesoru Katedre za filmsku i televizijsku režiju i istaknutom reditelju Srdanu Goluboviću, koji je predmet brutalnih napada tabloida.
Oni u saopštenju ukazuju da se napadi na Golubovića odvijaju u prepoznatljivom maniru tabloidne komunikacije zasnovane na neimenovanim izvorima, netačnim podacima, manipulisanju kontekstom i izostavljanju činjenica.
 
Podsećaju da su proteklih meseci i njihove druge kolege - Goran Marković, Nebojša Romčević i Janko Baljak - takođe bili izloženi grubom vređanju ne samo tabloidne štampe, već i sa pozicija javnih državnih službenika.
 
Ako se tome dodaju i poslednji napadi na dramske umetnike Jelisavetu Seku Sablić i Dragana Bjelogrlića, jasno je da su ugroženi istaknuti pojedinci koji se usude da kritički i uz jasne primedbe analiziraju loše pojave u društvu, navodi se u saopštenju.
 
Profesori i saradnici FDU skreću pažnju da ovakav govor mržnje, koji targetira pojedinca, svoj opasni potencijal zasniva na podsticanju sukoba, ali i duboko ukorenjenim stereotipima i predrasudama našeg društva i ukazuju da svojim agresivnim tonom tabloidni napadi, kojima je Golubović izložen, praktično legitimizuju fizičke nasrtaje na odabrane mete.
 
Oslanjajući se na jezik sukoba i dehumanizujući pojedinca, tabloidna štampa ovakvim tekstovima normalizuje agresivan i ugrožavajući odnos koji se sa stranica novina preliva u stvarni život, ugrožavajući bezbednost svakog pojedinca koji javno iskazuje svoj stav i mišljenje, upozoravaju potpisnici saopštenja.
 
Zapaljivi, pežorativni jezik tabloida, agresivni izrazi, otvoreni napadi i uvredljivi tonovi ovog puta su za metu odabrali Golubovića, ali već sutra to može biti bilo koji drugi pojedinac koji svojim idejama ili delovanjem ugrozi uske interese grupa koje u našem društvu poseduju političku i ekonomsku moć, ukazuje se u saopštenju.
 
Ističe se da napadi bez argumenata i označavanje neistomišljenika kao "protivnika" produbljuju postojeće podele i sukobe, urušavaju osnove demokratije i slobode mišljenja, govora i delovanja, podstiču dalju antagonizaciju i otvaraju put nasilja u društvu.
 
To nije društvo u koje verujemo, nisu vrednosti kojima podučavamo naše studente i studentkinje i naša je obaveza da o tome javno govorimo, zbog čega
iskazujemo solidarnost sa Golubovićem, pokazujući i na taj način da od borbe za slobodno, pristojno, civilizovano i otvoreno društvo ne odustajemo, poručilo je 40 profesora i saradnika FDU.
  • Ptić Rugalac

    05.12.2020 13:59
    @VeganPlanetaZemlja
    Ono kada multikulturni anacionalni pionirčić pokušava da bude analitičar stanja u srpskom društvu. Nego, da li možeš da - osim svojih travki - svariš i činjenicu da ste ti i tebi slični u srpskom društvu na nivou statističke greške?
  • YYY

    05.12.2020 13:54
    Prva i najveća žrtva SNS vlasti je STRUKA.
  • VeganPlanetaZemlja

    05.12.2020 12:56
    Klanica u Mozgu
    Ova vlast ulazi u terminalnu fazu, a to znaci opsta represija uskoro. Nemaju drugi nacin da zaustave ono sto ih ceka, jer su odavno presli sve granice, oni su bolesni u mrznji prema svima koji ne misle kao njihov Centralni Mozak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.