RERI: Vazduh koji je do sada ocenjivan kao "zagađen", od sada "prihvatlljiv"

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola saopštili su danas da je Agencija za zaštitu životne sredine promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha i to tako da se vazduh koji je, na primer, do sada bio ocenjivan kao "zagađen", od sada ocenjuje kao "prihvatlljiv".
RERI: Vazduh koji je do sada ocenjivan kao "zagađen", od sada "prihvatlljiv"
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju, pomerene su gornje granice za količinu štetnih čestica pa sada vazduh koji sadrži preko 40 mikrograma po kubnom metru PM 2.5 čestica više nije "zagađen" već "prihvatljiv". Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50 mikrograma po kubnom metru azotnih dioksida (NO2) on je sada "odličan", a ne samo "dobar". 
 
Te dve organizacije tvrde da se kriterijumi koji se danas mogu pronaći na sajtu Agencije razlikuju od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine, kao i da se ti kriterijumi razlikuju i od onih koje koristi Evropska agencija za zaštitu životne sredine koja ima značajno strože standarde za ocenu kvaliteta vazduha.
 
Regulatorni institut i Beogradska otvorena škola pitaju zašto je Agencija za zaštitu životne sredine, nadležna za određivanje kriterijuma za praćenje kvaliteta vazduha, odlučila da promeni kriterijume i na osnovu kojih propisa. 
  • izdrzaobezfunkcije

    06.12.2020 05:51
    E, to je za mene izdaja!
  • Mikic

    05.12.2020 22:25
    Pre koju godinu su promenili kriterijume za mleko. Prosle godine kriterijume za kvalitet vode i sada za vazduh. Uzas je sta nam se namerno radi. Ali je jos uzasnije sto je to gradjanima drzave prihvatljivo.
  • Šta smo mi?

    05.12.2020 22:06
    Veverice?
    Da, da, kako da ne. I onda je mrmot zavio čokoladu u foliju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.