Zdravković: Najveća greška koju neko može da uradi - da se od Covida19 leči na svoju ruku

U prijemno-trijažnu ambulantu KBC "Bežanijska kosa" dolaze pacijenti sa mnogo težom kliničkom slikom, sa znatno uznapredovalim pneumonijama, koje zahtevaju odmah stavljanje na kiseonik, izjavila je za RTS direktorka te bolnice Marija Zdravković.
Zdravković: Najveća greška koju neko može da uradi - da se od Covida19 leči na svoju ruku
Foto: Marija Erdelji
Ona je dodala da kiseonik čim uđe u bolnicu zahteva 95 do 99 procenata pacijenata.
 
Zdravković je za RTS navela da je u toj ustanovi trenutno smešteno 300 kovid pacijenata, od kojih je 40 na intenzivnoj nezi.
 
"I to su najteži pacijenti na različitim modalitetima ventilancije sa visokim kisioničnim pritiscima. Starosna struktura je šarolika i ona varira. U ovom trenutku uglavnom je prosek 62 godine i uglavnom su godine života faktor komplikacija bolesti", objasnila je ona.
 
Zdravković apeluje na građane da se ne leče kod kuće na svoju ruku, jer je ova bolest specifična i zahteva posebnu terapiju.
 
"To je najveća greška koja može da se uradi. Ovakva bolest je specifična, nikada nije postojala, zahteva posebnu terapiju, ima svoje faze. Pre svega je važno proceniti fazu u kojoj se pacijent nalazi i dati mu terapiju. Velika je greška ako se u jednoj fazi bolesti da terapija koja se daje u drugoj fazi. Dakle, to samo profesionalci koji su jako iskusni u lečenju pacijenata mogu dobro da odrede", rekla je Zdravković.
 
Prema njenim rečima, mere za sebe ne znače ništa, ljudi su ti koji moraju mere da prihvate, da ih sprovode i da budu dosledni.
 
Ističe da je jako bitno skratiti kontakte na minimum jer se, kako kaže, odlučuje tok bolesti i naših života u nerednih šest meseci.
  • Ale

    06.12.2020 12:37
    Za najviše smrtnih slučajeva od kovida kriva su čekanja od po nekoliko sati na mrazu ispred kovid ambulanta. Meni je bilo neprijatno sa blažim simptomima, a ne mogu da zamislim kako je onom sa težim simptomima. Ako se pojača broj doktora na prijemu, manje će ih trebati u bolnicama.
  • Pozitivan

    06.12.2020 10:44
    Sludjujete narod...
    Iz licnog primera u mojoj porodici- odbijen PRVI pregled jer nije bilo 3-4 dana 38+ iako su bili prisutni svi ostali simptomi. Onda smo platili PCR i nakon toga smo opet dosli i opet cekali 6-7 sati za prvi pregled!
    Svi mi imamo u svom okruzenju poznanike i prijatelje koje ste ostavili kod kuce da se lece od upale pluca. Ovaj potvtdjeni i stalno demonstrirani pristup pregleda u Covid ambulanti zajedno sa 'leci se kod kuce sa upalom pluca' - kako utice na gradjane, kakvu poruku daje- na sta motivise gradjane!

    Svaka cast osoblju u DZ Covid centrima i bolnicama- sram bilo Krizni stab i Uprave koje treba da osmisle i organizuju sve ovo.

    Potrudite se vise ili se sklonite.

    Prestanite da sludjujete narod!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija