Tiodorović: Medicinski deo Kriznog štaba ima manji uticaj nego ranije

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su članovi medicinskog dela Kriznog štaba ranije predlagali mere koje su sad na snazi i ocenio da bi one do sada dale rezultate da su bile tada uvedene.
"Mi smo na početku pandemije imali veći uticaj nego sada. Treba znati da je medicinski deo Kriznog štaba predlagač a konačnu odluku o predlogu koji se prosleđuje Vladi donosi Krizni štab u celini", rekao je Tiodorović za "Danas".
 
Tiodorović je rekao da pandemija nije samo medicinsko pitanje već i socijalno, psihološko, ekonomsko i političko.
 
"Mi se ne mešamo u ekonomiju, ali moramo da je poštujemo, jer bez ekonomije nećemo moći da obezbedimo uslove da funkcioniše zdravstveni sistem. Nećemo moći da nabavimo lekove, opremu, sve ono što nam je potrebno", rekao je Tiodorović.
 
On je naglasio da je najvažnije očuvanje života, a "to može da se obezbedi samo ako ekonomija funkcioniše, makar sa smanjenim obimom".
 
Prema njegovim rečima trenutne mere oročene su do 15. decembra, ali će verovatno biti produžene.
 
Na pitanje o merama za novogodišnju noć, on je odgovorio da ne misli da je rešenje policijski sat i da bi ta mera nešto promenila, već da ljudima treba dozvoliti da kupe poklone i proslave praznik u krugu porodice.
 
"Međutim, nije dobro da budu u restoranima, na organizovanim proslavama, u gužvi. Nama su ljudi koji su stajali u redovima ispred klubova i splavova završili u redovima ispred infektivnih klinika zajedno sa članovima porodice", rekao je Tiodorović.
 
"Sve spremno za vakcinaciju"
 
U Srbiji su urađene sve potrebne pripreme i spremni su kapaciteti i da danas poče vakcinacija protiv virusa korona, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović. On je za TV Prva rekao da je određeno "gde će biti vakcinacija, ko će je izvoditi i koji su prioriteti".
 
Ukazao je da će se, kada stigne vakcina, o tome opet raspravljati u Kriznom štabu.
 
Tiodorović je rekao da nije realno očekivati da će Srbija odjednom dobiti dva-tri miliona vakcina, ali da se nada da će dobiti bar 500.000 doza.
 
"Mada ćemo videti da li će biti i toliko", rekao je Tiodorović.
 
Najavio je da će među prvima vakcinu protiv virusa korona dobiti zdravstveni radnici, policija, vojska, zaposleni u prosveti, stariji građani.
  • e , Tiodoroviću,

    11.12.2020 06:23
    nekad davno su
    takvima kao što se sad ti praviš, govorili "Šta se praviš naivan ko peštanska sobarica"?? A ti ipak nisi peštanska sobarica ili jesi????
  • More

    10.12.2020 15:09
    Mars
    Vi ste gomila uvlakaca koja nista uradila nije osim sto je izludela narod pretnjama
  • Milence

    10.12.2020 13:10
    Da li je moguce da je krzni stab pomislio da ce mozda nekad u buducnosti kada SNS sidje sa vlasti postojati neka odgovornost pa sada peru ruke?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija