Gojković: Epidemiološke mere za ulazak u Srbiju znaćemo u ponedeljak

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je danas najavio da će mere za ulazak u Srbiju biti donete u ponedeljak na sednici Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje korona virusa.
Gojković: Epidemiološke mere za ulazak u Srbiju znaćemo u ponedeljak
Foto: 021.rs
On kaže da nije realno očekivati da će broj obolelih od kovida-19 do Nove godine drastično pasti, te da će biti mogući organizovani dočeci Nove godine, ali da će Vlada Srbije "pokušati da nađe meru u svemu". 
 
Dodao je i da će se u ponedeljak znati nove mere koje će biti primenjivane za one koji planiraju da doputuju iz Srbije iz inostranstva, ali je naglasio da "testiranja na aerodromu neće biti moguća".
 
Gojković je rekao da je Srbija "u piku ovog talasa pandemije" i procenio da "pad broja novozaraženih neće biti brz".
 
Pokrajinski sekretar je rekao i da su neke privatne laboratorije dobile dozvolu Ministarstva zdravlja za testiranje na korona virus i da mnoge privatne laboratorije to rade.
 
On je rekao da je u Beogradu zabeležen 1.561 slučaj, u Novom Sadu 461, u Kragujevcu je zabeleženo 267 slučajeva, dok je u Nišu registrovano 225 novih slučajeva.
 
Kako je naveo, aktuelne mere na snazi su do 15. decembra, a na današnjem sastanku razgovaralo se o svim problemima koji se očekuju u narednom periodu.
 
"Ne želim da dajem nikakav ni pesimizam, ni optimizam, samo racionalno pokušavamo da napravimo analizu brojki koje imamo i da jednostavno kažemo da ove rigorozne mere koje smo imali u zadnje dve, tri nedelje daju već određen rezultat. Kakav rezultat? Rezultat da nemamo frapantan broj novozaraženih", kazao je Gojković.
 
Naveo je da treba da shvatimo da se nalazimo u samom piku epidemije i da je zaravnjena kriva. Gojković je naglasio da je sigurno da pad broja zaraženih neće biti brz i da će trajati jedan duži vremenski period.
 
Pokrajinski sekretar za zdravstvo naveo je da je na teritoriji Vojvodine trenutno aktivno 35.000 slučajeva
  • Bibilibi

    12.12.2020 08:26
    ?
    A, koji ponedeljak?
  • hm

    11.12.2020 17:42
    Ne razumem cemu toliko filozofije oko mera pri ulasku u zemlju. Postoje pcr testovi u svim zemljama, racunamo ih kao pouzdane, u mnogim zemljama je negativan test uslov za ulazak u zemlju. Sta je problem da se donese mera da svaki putnik koji ulazi u zemlju mora da prikaze negativan test 48 sati star uradjen u zemlji iz koje dolazi? Cista stvar koja drzavu nista ne kosta i eliminise najveci i dovljan broj potencijalno zarazenih.
    Druga stvar je da prestanemo da dramimo oko kretanja stanovnistva, jer su vecina zemalja i jednakom ili boljem epidemioloskom stanju od nase, nece nam putnici doneti nista sto vec nemamo ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija