Dežulović: To što radi Vesić može i Baka Prase

Novinar Boris Dežulović, koji je danima u centru pažnje zbog njegove izjave da je "Beograd kasaba", poručuje da nije očekivao takvu reakciju na intervju koji je dao za "Nedeljnik".
Kako piše Danas, dok su jedni branili Dežulovića navodeći da kao nekadašnji žitelj glavnog grada Srbije koji ga je nemali broj puta branio u svojim kolumnama, ima pravo da iznese svoje mišljenje, drugi su mu spočitavali da kao Hrvat može da govori o Zagrebu, a ne Beogradu, a neki su išli čak toliko daleko da su čuvenog novinara nazvali "nepoznatim" koji "hoće da stekne slavu pljujući Beograd".
 
Zbog Dežulovićevih reči, istrgnutih iz konteksta, oglasio se i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je na Fejsbuku napisao da Dežulović "Beograd iskreno mrzi, sa strašću Ežena de Rastinjaka" iz Balzakovog romana "Čiča Gorio". Novinar mu je, takođe na Fejsbuku, odgovorio citirajući tog istog Balzaka, ali i poručujući Vesiću da je glup i da ne pazi na času.
 
Dežulović za Danas kaže da nije očekivao tako snažnu reakciju na intervju, niti Vesićevo reagovanje. Po njegovim rečima, za crtanje zebri po asfaltu i javno svađanje s jednim "trećerazrednim piscem iz sela sa deset kuća" jednom ozbiljnom velegradu "ne treba menadžerski i intelektualni gigant poput Vesića".
 
"To je mogao i Baka Prase. Ako pak time nije ispunio očekivanja, onda njegov problem nisam ja: u tom slučaju uvaženog gospodina zamenika selonačelnika čeka javna svađa s 'trećerazrednim građanima iz sela sa sto hiljada kuća'. A oni mu neće biti daleko kao ja. I neće se, bojim se, baviti Balzakom i književnošću", smatra Dežulović.
 
Dežulović je deo legendarnog trojca "Viva LuDež", koji je uređivao kultni "Feral Tribune". Uz Dežulovića, stub su bili Predrag Lucić i Viktor Ivančić, koji se osvrnuo na ovu, kako kaže, "prevažnu temu". O svemu može da kaže dve stvari.
 
"Pod jedan: budale uvek popizde kada se susretnu s istinom. Goran Vesić je budala. Pod dva: za one koji smatraju da bi Dežulović, zato što je Hrvat, morao paziti kako govori o Beogradu i Srbiji, imam važnu informaciju - Boro je loš Hrvat. Izvlačim dakle dva zaključka: Boro je nikakav Hrvat, kao i ja uostalom, a Vesić je budala. Inače, taj princip, da dobri Hrvati iz srpske perspektive smeju da seru samo po Hrvatskoj i njenim gradovima, i obratno, da je dobrim Srbima iz hrvatske perspektive dopušteno da seru isključivo po Srbiji i njenim gradovima, za mene je nakaradan. Ja se kao Jugosloven zalažem za to da svi seremo po svima, slobodno, velikodušno, bez kočnica i ustezanja. S indignacijom odbijam ideju da svoj prezir nacionalno limitiram", poručio je Ivančić za Danas.
 
Novinar i pisac Miljenko Jergović ocenjuje za beogradski list da ozbiljni problemi po neki grad, neku zemlju ili nekog čoveka počinju u onom trenutku kada "nepoznatom" - makar taj bio i poznat - novinaru, čoveku, građaninu, neko "poznat" uskrati pravo da komentariše rečene grad, zemlju ili čoveka.
 
"A je li se Beograd pretvorio u kasabu? Kad čujem i vidim gospodina Vesića i one koji bi branili Beograd od 'nepoznatog' Dežulovića, učini mi se da se Beograd pretvorio u nešto mnogo manje i jadnije od kasabe. Ali kad čujem i vidim sve one Beograđane, sve one ljude, dakle, koji svakodnevno žive u Beogradu, a koji će između Vesićevog i Dežulovićevog Beograda izabrati Dežulovićev Beograd, učini mi se da je Beograd velik i širok grad. Tako da sve zavisi od tačke gledišta", kaže Jergović.
  • Vlada

    15.12.2020 19:16
    @Stevan

    Možeš da nađeš Dežulovićev tekst o Dubrovniku na netu za manje od 15 sekundi. Oš izgurati toliko?
  • Stevan

    15.12.2020 18:34
    preporuka
    Bilo bi lepo da se Dezulovic osvrnuo na Dubrovnik. Bacio pogled na ono u cega se pretvorio, taj grad i more oko njega. Barem da je upitao gradjane Dubrovnika. Dali je more sada kanalizacija Americkih kruzera a grad pisaonica turista sa tih brodova. Ipak je o svemu tome odluku doneo neki kvalitetan gradonacelnik, kvalitetniji od tog Vesica.
  • Bombon

    15.12.2020 18:25
    Najviše volim kad neko napiše komentar i završi ga sa "pametnome dosta".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija