Krizni štab zaseda u petak; Kon: Situacija povremeno katastrofalna, nema ublažavanja mera

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se "kriva zaravnjuje", ali da je epidemiološka situacija i dalje vanredna, a povremeno i katastrofalna zato što su intenzivne nege bolnica prepune, pa je odbacio svaku mogućnost da ovog vikenda dođe do ublažavanja mera.
Krizni štab zaseda u petak; Kon: Situacija povremeno katastrofalna, nema ublažavanja mera
Foto: 021.rs
Kon je za TV Pink rekao da se jasno vidi da je prošao "epidemijski maksimum", ali i upozorio da ulazimo u period koji će trajati duže nego što bismo voleli, jer "kriva zaražavanja" ne opada brzo.
 
Naglasio je da se u poslednje vreme broj pacijenata na respiratorima kreće oko tri stotine dnevno, što govori o opterećenosti intenzivnih nega u bolnicama, čiji su kapaciteti, kako je ocenio, iscrpljeni.
 
Na pitanje da li na sednici Kriznog štaba u petak treba očekivati ublažavanje nekih mera, poput otvaranja radnji i frizerskih salona za rad tokom vikenda, Kon je odgovorio da to njemu zvuči kao spisak dobrih, ali nerealnih želja.
 
"Izuzetno je važno da se relaksiraju intenzivne nege u bolnicama i da se dovoljno 'spusti kriva' zaražavanja, a onda bismo razgovarali o ublažavanju", naglasio je Kon.
 
Onima koji se spremaju da proslave Svetog Nikolu poželeo je da slavu provedu u dobrom zdravlju i preporučio da je obeleže tako da ne dođe do zaražavanja.
 
"Novosti" su danas objavile da, ukoliko se nastavi trend pada broja inficiranih korona virusom, Krizni štab bi u petak mogao da revidira odluku o radnom vremenu i da dozvoli da neprehrambene radnje budu otvorene vikendom do 15 sati, pišu "Novosti".
 
Za ublažavanje tih mera je većina iz nemedicinskog dela Kriznog štaba, a lekari se, ipak, zalažu da se nastavi sa "lakim zatvaranjem", da iz situacije kada je počeo da se smanjuje broj pozitivnih na testovima ne bismo opet došli do novog rasplamsavanja epidemije.
 
Na sednici u petak razmatraće se i mera za Novu godinu, ali list navodi da će se sa njihovim usvajanjem sačekati da se vidi razvoj epidemiološke situacije, pa se veruje da one neće biti donete pre 26. decembra.
  • DonJuan

    16.12.2020 15:22
    Ukidajte idiotske mere skracivanja radnog vremena. Nista time ne postizete osim sto zezate ljude i uzimate im hleb iz usta.
  • smrdijestina

    16.12.2020 13:56
    I zivot je ovde povremeno katastrofalan.
  • burekjesamosamesom

    16.12.2020 13:42
    A hoće nam ovi iz kriznog štaba kupovati hranu i plaćati račune?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.