Stojković: Cena PCR testa 3.000 dinara, nema opravdanja za poskupljenje

Poskupljenje PCR testa sa šest na devet hiljada dinara nema racionalno objašnjenje, kao ni mnoge stvari u ovoj pandemiji, ocenio je profesor Medicinskog fakuteta Oliver Stojković.
"Povećanje cene od 50 odsto nema ekonomskog opravdanja imajući u vidu da su u pitanju testovi koji su koštali oko 10 evra na početku pandemije, a da im je sada cena pala na pet evra po testu. Pričam vam o cenama po kojima smo mi kao Fakultet recimo nabavljali te testove. Sada ne postoji ekonomsko opravdanje da se cena te usluge poveća", istakao je Stojković na TV Nova S.
 
On smatra da je i dosadašnja cena od šest hiljada dinara za PCR test bila visoka i da bi razumeo kada se uračunaju svi troškovi onoga koga vrši testiranje da taj test košta tri do četiri hiljade dinara.
 
On je istakao da razlog može da bude činjenica da je kasa Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prazna i da je ovo način da se napuni.
 
"Kako fond uopšte naplaćuje testove građanima kada oni prethodno plaćaju tom fondu doprinose. Ni u jednoj zemlji to nisu profitni fondovi i ne bi trebalo da naplaćuju ove usluge od građana na ovaj način. Mi smo od svog novca kupili te hemikalije i testove, a sad nam ih RFZO prodaje", upozorio je on.
 
To što je u pitanju testiranje na zahtev, moglo bi da bude opravdanje, da je, prema njegovim rečima, RFZO delegirao nekim drugim institucijama ili privatnim laboratorijama da rade ta testiranja.
 
Stojković je upozorio da su mnogi građani, koji su imali simptome i samim tim pravo na besplatno testiranje, plaćali PCR test da ne bi bolesni čekali u višečasovnim redovima pred kovid ambulantama.
 
"Smatrajući da zdravlje nema cenu, izabrali su da plate da se testiraju iako imaju zdravstveno osiguranje", objasnio je on.
 
Govoreći o broju testiranih i zaraženih u Srbiji, Stojković je istakao da je odavno svima jasno da zvanično saopšteni podaci nemaju veze sa realnošću i ocenio da u ukupno broju testiranih koji se svakodnevno saopštava, udeo PCR testova iznosi oko 30 odsto.
  • Rango

    16.12.2020 21:35
    djuri
    kakav je sendvič?
  • @realista

    16.12.2020 15:12
    ?
    sta tacno znaci:
    Mesecno ne platimo ni jedan ceo dan. Ne lupetaj gluposti majke ti.
    ?
    vi placate koliko zelite zdravstvenu zastitu? u Srbiji u kojoj mi ostali zivimo imamo sledecu "postavku":
    od bruto plate se uzima nesto vise od 10% za zdravstvo, to izadje znatno vise nego sto vi mislite
  • /

    16.12.2020 14:24
    rampampam
    posle iskustva sa političkim pluralizmom od 1989, jedino što me ovde nikada neće izneveriti je večita sposobnost Srba da loše biraju političke predvodnike.
    Doduše i predvodnici su predvidivi, svi na sličan način gramzivi, samo se retorika malo razlikuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.