Uhapšen kriminalac Darko Elez, BiH traži njegovo izručenje

Beogradska policija uhapsila je juče Darka Eleza, kojeg je privela nadležnom sudu na dalje postupanje i nadležnost, saopštio je MUP.
Druge informacije nisu navedene u saopštenju MUP-a, pa nije poznato zašto je uhapšen.
 
Darko Elez je osuđivani kriminalac poznat po različitim krivičnim delima u regionu.
 
Uhapšen je 2009, a sledeće godine Specijalni sud u Beogradu osudio ga je zbog šverca marihuane iz Srbije u BiH, pokušaja iznude i falsifikovanja dokumenata na devet godina zatvora. On se spominje i u optužnici koja je podignuta protiv Nasera Keljmendija za organizovani kriminal, ubistvo i šverc droge.
 
Elez je 2016. godine pravosnažno oslobođen za pokušaj ubistva Đorđa Ždrala, svog kuma i poznatog kriminalca iz Sarajeva koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubistva načelnika uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.
 
Takođe, postupak protiv 31 pripadnika Elezovog klana vodi se i u BiH od 2014, gde se terete da su počinili više teških dela, od ubistava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, pokušaja ubistva Ždrala, kao i nekoliko oružanih pljački, piše Nova.rs.
 
Za Elezom bila raspisana poternica Interpola
 
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zatražilo je od Srbije izručenje svog državljanina Darka Eleza, koji je uhapšen juče u Beogradu, po međunarodnoj poternici Interpola Sarajevo. Elez je nakon hapšenja priveden Specijalnom sudu u Beogradu, gde mu je sudija za prethodni postupak odredio ekstadicioni pritvor zbog opasnosti od bekstva.
 
Sud precizira da je Elezu određen privremeni pritvor do 18 dana.
 
"Privremeni pritvor će se ukinuti ako molba za izručenje i dokumentacija navedena u članu 4 Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o izručenju ne bude dostavljena u roku od 18 dana od dana pritvaranja", navodi se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.
 
Pritvor mu može biti produžen do 40 dana, do dostavljanja kompletne dokumentacije.
 
Viši sud je ukazao da se molbom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred sudom BIH zbog organizovanog kriminala.
 
Elez je 2012. u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.
 
U Sarajevu je 2013. godine podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih dela organizovanog kriminala.
  • L

    22.12.2020 15:41
    L
    Izgleda ga Dodik pustio niz vodu!!?.
  • BoeserWolf

    22.12.2020 12:12
    promaklo mi je u tekstu, ako je uopste pisalo, zbog cega je ovaj put uhapsen.

    Kad bih trebao da pogadjam, rekao bih zbog uvrede casti psihicke sta god porodice funkcionera, jer je odbio da primi orden od vulina. Samo zato sto nisu hteli da ga poistovecuju sa "bela kragna"kriminalcima koji su ga primili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.