Prve doze Fajzer vakcine za starije od 75 godina u domovima za stare

Korisnici domova za stare stariji od 75 godina prvi će primiti "Fajzer-Biontekovu" vakcinu, čije su prve količine od 4.875 doza danas stigle u Srbiju.
Prve doze Fajzer vakcine za starije od 75 godina u domovima za stare
Foto: FoNet/AP
To je predviđeno planom koji je danas usvojio Nacinalni koorordinacioni tim za imunizaciju protiv kovida-19.
 
"Stariji od 75 godina su najosetljivija kategorija stanovništva, oni će prvi primiti vakcinu, tako je i u većini zemalja u Evropi", rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek koji je direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.
 
U drugoj tranši, koja se očekuje u januaru, biće vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje. 
 
Đerlek kaže da se očekuje da u januaru stigne između 350.000 i 360.000 vakcina.
 
"Ceo operativni plan će biti vrlo dinamičan i menjaćemo ga u zavisnosti od količina doza vakcina s kojima raspolažemo. Mi ćemo napraviti orijentacioni plan", rekao je Đerlek i dodao da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim donositi odluke o planu vakcinacije.
 
Naveo je da se očekuje da početkom sledeće nedelje počne vakcinacija nakon što, kako kaže, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobri i uslužnu dozvolu za "Fajzerovu" vakcinu.
 
Član Kriznog štaba Predrag Kon za TV Prva prethodno je izneo nešto drugačije informacije o planu vakcinacije i rekao da su "prema planu koji je napravljen, jasno definisani najugroženiji - to su zdravstveni radnici, zatim svi koji su zaposleni u staračkim domovima, pa onda i sami korisnici staračkih domova".
  • Dragan

    23.12.2020 09:13
    Ah
    Prvi se vakcinišu bolesni i invalidi ne bitno za starački dom.Osoblje u bolnicama i staračkim domovima em ima zaštitu,em malu smrtnost jer se podrazumeva da nema još koju bolest.E sad što lekari,med sestre nemaju ibičaj ni mantil da nose je druga stvar.U SFRJ ako te uhvate bez HTZ opreme šalju te kući i na disciplinsku.
  • Lutrija

    23.12.2020 08:08
    Kukulele
    Zar samo u starackim domovima zive ljudi stariji od 75? MOJA MAMA NE ZIVI TAMO A +75 GODINA IMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • leka

    23.12.2020 07:55
    Pogrešan redosled
    Trebalo bi "za starije od 65 godina" - oni su naprednima najsigurniji glasači. Zatim ceo MUP pa "napredni kadrovi", aktivisti i članstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija