Orbović: Od početka epidemije u Srbiji bez posla ostalo 50.000 ljudi

U Srbiji je od početka epidemije bez posla ostalo oko 50.000 ljudi, pretežno onih koji su radili 'na crno', uglavnom sezonskih radnika, a iako je bilo različitih najava da će doći do velikog talasa otpuštanja, to se za sada nije desilo, izjavio je za Biznis.rs predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.
Orbović: Od početka epidemije u Srbiji bez posla ostalo 50.000 ljudi
Foto: Pixabay
Pomoć koju je država dala privredi u prvom naletu epidemije odradila je veliki deo posla, smatra Orbović. Iako ona nije bila finansijski velika, uspela je da zaštiti radna mesta, pa nije bilo ogromnog broja otkaza.
 
"Nažalost, to nije dovoljno i očito je da se ne može živeti od pomoći", navodi on i dodaje da su radnici u velikom strahu šta će se ubuduće dešavati.
 
Kada je reč o radnicima na privremeno-povremenim poslovima, oni su najmanje obezbeđeni.
 
"U ovakvim i sličnim krizama prvi koji su otpuštani upravo su ti ljudi. To je ono tiho otpuštanje, koje se ne čuje i ne vidi. Jednostavno, radniku istekne ugovor, pa iako je mesecima radio dok je bilo posla i to po raznim ugovorima, zamenama i slično, sada ostaje na ulici", napominje Orbović i dodaje da je takve radnike najteže zaštititi jer su prihvatili da rade na taj način.
  • Ma vidi

    23.12.2020 18:41
    Ti njega
    Ziv nam je predsednik sindikata-obicno se oglasi samo za prvi maj-istina za tu platu ima razloga da cuti a vozni park i nekretnine vece nego Vlade RS....kako te nije sramota,fuj
  • Smetalo

    23.12.2020 15:25
    Vudeće se
    Čekaj samo da prodju praznici, pa tamo od Sv.Jovana objavite koliko je radnika dobilo otkaz, pošto je istekla zabrana otpuštanja.
    Sadašnja situacija je više nego duplo gora od one koja je bila u junu, npr., i otvorila se spirala na dole - sve više ljudi je bez posla, tražnja je manja, što povlači dalje otpuštanje, još manje posla i tako do propasti.
    Država i od to malo posla koliko ima uzima sve veći deo, namiruje se enorman činovnički aparat, sa alavim šefovima i direktorima na čelu, a tu je i deo kolača za stranke na vlasti.
    Glupsoni na vlasti ne vide da sami sebi seku granu na kojoj sede sa ovako debilnom logikom.
    Od ovog opisa su izuzeti privatnici koji su u šemi i kombinaciji sa nekom državnom firmom i koji su se utalili, oni mlate lovu, koju posle dele sa onima koji su im omogućili izvlačenje love. Zato se i pojavljuju sumanute cene za robu ili uslugu koju plaćaju državne firme, jer dok se svako ugradi...
    Orbović se sad našao da gukne neku uopštenu rečenicu, možda je došlo vreme da se kupi novi Audi, pa ajd malo da zatalasa.
  • Lazu

    23.12.2020 13:46
    Lazu
    Svi koji ne rade od kuce su ostalu bez posla. Poslovne zgrade su prazne, ostali u smece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.