Ugovor o kupovini Fajzerove vakcine Srbija proglasila "strogo poverljivim"

Koliko smo vakcina protiv virusa korona kupili od kompanije "Fajzer" i po kojoj ceni za sada će ostati skriveno od javnosti, jer je ugovor između naše zemlje i te kompanije označen kao strogo poverljiv, navodi se u odgovoru koje je Ministarstvo zdravlja dostavilo Raskrikavanju.
Ugovor o kupovini Fajzerove vakcine Srbija proglasila "strogo poverljivim"
Foto: FoNet/AP
Nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić rekao je za Raskrikavanje da mu nije jasno zašto je ugovor tajan i da je u interesu javnosti da sazna informacije o vakcini, kao i koliko novca iz budžeta je potrošeno na njihovu nabavku.
 
Novinarka Raskrikavanja je još 10. novembra uputila pitanja o kupovini vakcina od kompanije "Fajzer", odmah nakon prvih najava da ćemo nabavljati i njihove vakcine. Pitanja smo poslali između ostalih i na adrese Ministarstva zdravlja, Agencije za lekove i medicinska sredstva, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Raskrikavanje je ovim institucijama zatražilo kopiju ugovora koji je potpisan "Fajzerom" i "Biontekom", kao i informacije o ceni, količini i datumu kada će vakcine biti isporučene, te o svim pravima i obavezama Srbije, koje proizilaze iz ugovora.
 
Dan nakon što je u Srbiju stigao prvi kontigent od 4.800 "Fajzer" vakcina, odgovor je stigao iz Ministarstva zdravlja koje je pozivajući se na Zakon o tajnosti podataka odbilo da Raskrikavanju dostavi tražene informacije.
 
"Ovaj ugovor označen je kao strogo poverljiv dokument u skladu sa odredbama Zakona o tajnosti podataka", navodi se kratko u odgovoru, ali bez konkretnih članova tog Zakona, na koje se pozivaju.
 
U Zakonu o tajnosti podataka navodi se da se stepen tajnosti "strogo poverljivo određuje radi sprečavanja nastanka teške štete po interese Republike Srbije".
 
Šabić kaže za Raskrikavanje da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama javnost ima nesporan interes da pristupi podacima koji su u posedu organa vlasti, a tiču se ugrožavanja i zaštite zdravlja stanovništva.
 
"Čini se da je naša Vlada manje - više sve te informacije označila kao strogo poverljive, a to zapravo znači da oni misle da će, ako građani Srbije saznaju koliko je sredstava, za koje kolličine medicinske opreme i lekova potrošeno, Srbija pretrpeti štetu i to ne bilo kakvu štetu, nego tešku štetu. To je potpuno neobjašnjivo, u najmanju ruku, Vlada bi morala da objasni o kakvim je to interesima reč i o kakvoj šteti je reč", navodi Šabić
 
Šabić podseća na to da je označavanje ovih informacija kao "strogo poverljivih" suprotno i Zakonu o budžetskom sistemu, koji sadrži princip transparentnosti. Izuzetak može biti bezbednost zemlje, odbrana zemlje ili međunarodni odnosi.
 
"Ne vidim kakva bi šteta po bilo koja od ova tri interesa mogla biti prouzrokovana samom činjenicom da će, što je najnormalnija stvar u svakoj uređenoj zemlji, Vlada položiti račun o relevantnim činjenicama, posebno u ovakvim situacijama", objašnjava Šabić. Nedavno je i kompanija "Fajzer" odbila da dostavi Danasu detalje tog ugovora, navodeći da su njegovi detalji poverljivi.
 
Podsetimo, u Srbiju je juče stiglo 4.800 doza "Fajzerovih" vakcina, a Vučić je danas najavio da će vakcinacija početi sutra. Vakcinu će, kako je najavljeno, prvo primiti korisnici staračkih domova.
  • Mile

    24.12.2020 08:41
    To se zove "privatna država". Sve je "tajna" i to državna (nije makar kakva).
  • Crna ovca

    24.12.2020 07:41
    Zadatak za Raskrinkavanje
    Ima li obelodanjenih ugovora drugih država? Ako nema, koji su razlozi stavljanja pečata tajnosti? Kako nešto što se tiče svakog pojedinca na svetu može da bude tajno? Dokle će nas praviti budalama? Ako može da napravi štetu ta informacija, onda je evidentno da je ili užasno mali broj vakcina, ili postoje klauzule koje se tiču odgovornosti za nus pojave, sigurno je i ugrađena određena suma za pojedince, svašta nam pada na pamet..ništa dobro u svakom slučaju. Uverite me da grešim!
  • Moki

    24.12.2020 07:13
    Sns lopovi
    Neverovatno trose pare poreskih obveznika i proglase to tajnom kad trosis tudje pare sve mora biti javno do dinara gde su pare potrosene lopovska vlast zvoncice i petra pana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.