Otvaranje gasovoda "Balkanski tok" pomereno za 1. januar, od naredne godine gas jeftiniji za građane

Iako je bilo planirano za danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomerio je za 1. januar otvaranje srpskog kraka gasovoda "Turski tok", koji kroz Srbiju povezuje Bugarsku i Mađarsku.

Nije poznat razlog pomeranja svečanog otvaranja.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da su danas puštene prve količine gasa iz Bugarske, tačnije 140.000 metara kubnih. On je dodao da će od 1. januara cena gasa na bugarskoj granici, koja je sada 240 dolara, biti 155, što znači da će u prva dva kvartala sledeće godine gas biti jeftiniji za potrošače od 60 do 90 dolara nego što je to sada slučaj.

Kada gas od Nove godine poteče iz Bugarske, cena će mu biti jeftinija jer će iznos transportnih troškova biti niži u odnosu na prenos gasa preko teritorije Mađarske. Ujedno će se obezbediti stabilnost u snabdevanju pošto će ovaj energent iz Rusije stizati u Srbiju iz dva pravca.

Gasovod se gradio manje od dve godine godine, dug je oko 400 kilometara, a ide od granice sa Bugarskom kod Zaječara do granice sa Mađarskom kod Horgoša. Dvosmeran je što znači da će u budućnosti Srbija gas dobijati sa dve strane, a ne samo od severnog suseda.

Gas će se ovom rutom iz Rusije dopremati do Evrope preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Austrije, odakle se račva u postojećih šest krakova ka ostalim evropskim zemljama. Planirano je da gradnja u Mađarskoj i Austriji bude završena najkasnije za dve godine.

Deo "Turskog toka" koji prolazi kroz Srbiju i Bugarsku dobio je naziv "Balkanski tok". Ceo gasovod "Turski tok" je projekat ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša" koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

  • Dule kralju...

    31.12.2020 07:04
    zorana na aparatima
    drma joj se stolica
  • Дејан Бићанић

    30.12.2020 23:24
    Батали мржњу
    @Драгане, Томислав Николић није ОТВОРИО јужни ток,већ почетак радова на јужном току који су касније наши западни "партнери" забранили. Сви смо знали да нема цеви,то су биле прве две заварене. Е сад је све готово и биће пуштено снабдевање. Страшно како мржња према АВ заслепи човека. И Буквално. Богу хвала себи до нећу дозволити никад,би према коме,само зато што га не волим. Губљење објективности прво уништава човек себе.
  • super Steva

    30.12.2020 22:24
    Cena
    Ako dobro računam, po dosadašnjoj ulaznoj ceni gasa od 240 dolara nama fakturišete kubik po 40 din, znači li to da je kubik od NG ide na 25 dinara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija