Đerlek: Od nove godine vakcinacija medicinara u kovid sistemu

Posle Nove godine počinje vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid sistemu, kaže predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Đerlek i dodaje da su zdravstveni radnici rizična grupa i da je odlučeno da budu među prvima vakcinisani.
 Đerlek: Od nove godine vakcinacija medicinara u kovid sistemu
Foto: 021.rs
On je pojasnio da u kovid bolnicama i na odeljenjima intenzivne nege ima najviše starijih od 65 godina sa teškom kliničkom slikom, te da je zbog toga vakcinacija u Srbiji krenula od staračkih domova i njihovih korisnika starijih od 65 godina.
 
Đerlek je za Tanjug rekao da će već u januaru stići nova tranša od 78.000 doza vakcine, zatim u februaru 98.000, a u martu 114.000 doza cepiva protiv virusa korona.
 
Kako kaže, očekuje se da uskoro Agencija za lekove i medicinska sredstva izda dozvolu za rusku vakcinu "Sputnjik V" i kinesku vakcinu, da će se tako obezbediti dodatne količine, te da Srbija može krenuti sa masovnijom vakcinacijom. Operativni plan vakcinacije, kako je rekao, izradio je Institut Batut i u njemu se taksativno navodi kako će teći imunizacija.
 
"Planiramo ovih dana da na sajtu objavimo plan i stručno- metodološka uputstva za vakcinaciju, kao i vodiče za imunizaciju protiv kovida 19. Javnost će biti blagovremenmo obaveštena koje su to ciljne grupe i populacija koja će biti vakcinisana", naveo je on.
 
Napominje da je uloga Nacionalnog koordinacionog tima za vakcinaciju priprema, organizacija i sprovođenje imunizacije, da je reč o multidisciplinarnom timu koji je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti medicine. U timu su predstavnici Agencije za lekove, Torlaka, Instituta Batut, sedam zavoda za javno zdravlje širom Srbije, VMA.
 
Zatim predstavnici MInistarstva zdravlja, MInistarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (ministarka Darija Kisić Tepavčević), zatim Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
"Zakazaćemo ovih dana još jednu sednicu. Želimo da uključimo u rad što više ljudi. Poslaćemo pismo da nam se pridruže predstavnici SANU, Srpskog lekarskog društva, Lekarske komore Srbije, SZO u Srbiji, UNICEF-a. Cilj je da okupimo što više ljudi kako bi zajednički odradili izuzetno ozbiljan zadatak", naveo je on.
  • Dragan

    25.12.2020 21:10
    Ah
    Šta je to Tanjug.Ta mafijaška družina nije registrovana u privrednom registru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.