Đerlek: Neće biti baze podataka o onima koji neće da se vakcinišu

Za pet dana vakcinacije protiv virusa korona u Srbiji prvu dozu vakcine primilo je 854 korisnika gerontoloških centara, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.
Đerlek je za Televiziju Prva izjavio da su neki od vakcinisanih prijavljivali blago crvenilo, blagu glavobolju i temperaturu od 37,2 stepena koja je prošla u roku od nekoliko sati.
 
Đerlek je rekao da je u gerontološkim centrima bilo nekih koji nisu hteli da prime vakcinu na svoju odgovornost. Naglasio je da "neće biti baze podataka o ljudima koji odbijaju da prime vakcinu, ali po zakonu postoji baza podataka za ljude koji prime vakcinu".
 
Danas se vakcinacija nastavlja u Mataruškoj Banji, u Kruševcu, a 31. decembra u Šapcu i Smederevu, a vakcinacija će se nastaviti tokom praznika, naveo je Đerlek.
 
"Bolnice su prepune, jedinice intenzivne nege su prepune, što pre treba da potrošimo ovaj kontigent vakcina", rekao je Đerlek.
 
On očekuje da će 4.875 doza Fajzerovih vakcina biti potrošeno već početkom januara.
 
Đerlek je rekao da će moći da se bira ko želi da primi vakcinu kojeg proizvođača, kada ih bude od više proizvođača i da će se voditi računa da svako primi i drugu dozu vakcine istog proizvođača.
 
"Dan pre nego odemo u gerontološki centar koordinatori za imunizaciju prave spiskove, postoje i formulari i pismena saglasnost za vakcinaciju. Onaj koji ne želi, snosi odgovornost za svoje zdravlje, nećemo nikoga terati da primi vakcinu", rekao je Đerlek.
 
Đerlek je rekao da je do sada virusom korona zaraženo između 25 i 30 odsto stanovništva i da bi trebalo vakcinisati oko 40 odsto da bi se došlo do kolektivnog imuniteta.
 
"Minimum za vakcinisanje je 1,4 miliona ljudi, a maksimum oko 3,5 miliona. Ako uspemo sve to da odradimo, mi ćemo postići kolektivni imunitet i posle toga nastaviti normalno da živimo", ocenio je Đerlek.
  • Naravno

    30.12.2020 15:06
    Da
    Me ne mozes naterati na nesto sto 100% nije sigurno i provereno
  • Dragana.

    30.12.2020 11:57
    Trebaju da vakcinišu ukupno 2miliona ljudi a dnevno vakcinišu 200.
  • Andrija Šrek

    30.12.2020 09:04
    ?!?
    Zašto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.