Medijski mrak i pandemija preselili opoziciju na mreže

Uz medijski mrak i cenzuru koja u Srbiji odavno vlada, pandemija korona virusa tokom 2020. godine naterala je opozicione stranke da sve aktivnosti prebace na društvene mreže na internetu i komuniciraju sa biračima putem Fejsbuk lajv prenosa, Instagram komentarisanja do "starih dobrih" Tviter rasprava.
Medijski mrak i pandemija preselili opoziciju na mreže
Foto: 021 (ilustracija)
Pandemija je tokom 2020. godine drastično izmenila formu političkog života i aktivizma u celom svetu pa i kod nas, a u Srbiji posebno otežavajuću okolnost čini to što ni do sada nije postojala kultura političkog dijaloga, opozicija nije pozivana da gostuje na nacionalnim televizijama i vlast na svaki način pokušava da ih potisne iz javnog života, piše Danas.
 
Prošla je bila i godina održavanja parlamentarnih izbora koju je deo opozicije bojkotovao, deo je izašao na izbore, ali većina ukazuje da je pandemija zakomplikovala ionako nefer izborne uslove.
 
Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže za Danas da su živi razgovori nezamenljivi kada je reč o radu jedne političke organizacije. Ipak, prema njegovim rečima, "nužda zakon menja", tako da su morali da se prilagođavaju.
 
"Jedno vreme smo praktikovali da sednice Predsedništva vodimo na taj način da članovi iz Beograda dolaze u kancelariju koja je dovoljno velika da možemo da budemo na bezbednoj distanci, a članovi iz drugih delova Srbije su se uključivali putem Zum aplikacije. Međutim, kada smo se jedan kolega i ja zarazili, u potpunosti smo prešli na rad od kuće. U tih 15-20 dana ja nisam vodio sednice Predsedništva jer zbog iscrpljenosti nisam bio u stanju da održim koncentraciju na potrebnom nivou, tako da su sednice vodili Vladimir Pajić i Natan Albahari. Novo vreme i napredak tehnologije zahtevaju prilagođavanje, ali nadam se da ćemo tokom narednih godina što manje koristiti platforme za komunikaciju i da ćemo ozbiljne rasprave voditi uživo, jer razlika je ipak ogromna", navodi Grbović.
 
Ovaj vid kontakta sa biračima najviše su razvile tokom pandemije Stranka slobode i pravde (SSP) i Narodna stranka, koje su organizovale i onlajn konferencije.
 
Kada je po sredi pandemija ovakvih razmera, ističe Peđa Mitrović, član Predsedništva Stranke slobode i pravde, logično je da se stranačke aktivnosti i interesi stave po strani radi zaštite javnog zdravlja. On ističe da je SSP na to bila spremna, ali ne i vladajuća stranka.
 
"Kada je epidemija tek krenula, shvatajući moguće posledice ne samo po zdravlje, već i funkcionisanje društva i privrede, nismo kritikovali kako vlast upravlja epidemijom u tim prvim danima. Smatrali smo da je to jedino odgovorno što smo mogli da uradimo. Međutim, vlast je ovu krizu apsolutno brutalno i bahato koristila za svoju promociju i uvođenje autokratije. Sada sve stranke imaju obavezu da kritikuju to, smatra Mitrović. S druge strane, ukazuje on, opoziciji je još teže da dođe do građana jer im mediji apsolutno nisu dostupni, a neposredni kontakt je onemogućen jer je to pitanje naše odgovornosti", naveo je on u razgovoru za Danas.
 
Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović kaže za Danas da je toj organizaciji zdravlje bilo na prvom mestu, ali da je sastavni deo politike i razgovor sa ljudima.
 
"Funkcioneri Narodne stranke su, pridržavajući se svih epidemioloških mera, putovali po Srbiji i razgovarali sa ljudima. Bili smo oprezni, ali smo nastavili da formiramo opštinske i gradske odbore i da organizujemo sastanke, dodaje on ističući da je bilo i onlajn sastanaka kada je situacija to zahtevala", objašnjava Jovanović.
 
Opširnije na sajtu Danasa.
  • Zoki

    04.01.2021 08:53
    Kurir
    Sele se na mreže? Pa Basara je prešao iz "Danasa" u visokotiražni "Kurir". Ko kaže da "Kurir" nije otvoren za opoziciju i da se ne zalaže za slobodu pisane reči.
  • B

    04.01.2021 06:58
    Pitanje
    Sta opozicija nudi i je li, sto rekao Kostunica, "vlasna" da to ponudi? Kako ce zivot obicnog coveka biti drugaciji ako oni pobede? Pogodili ste - bice isto, samo ce se imena promeniti.
    Srbija ima "samo" dva problema: zlocinacku elitu izraslu iz UDB koja zapravo vlada i vecinu stanovnistva koje je korumpirano, zavidno i zeljno da vidi kako komsijina krava oteze papke.
    Srecom, broj stanovnika se brzo smanjuje, uskoro ce postati problem nacediti dovoljno haraca da se posalje u egzoticne krajeve; tada ce elita da prhne kud koji mili moji i ostavi ostatke zemlje da propadnu do kraja.
  • Piško

    03.01.2021 23:28
    ...
    Opozicija se preselila na mrežu pre svega zbog lenjosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.