Lončar: Do danas vakcinu protiv kovida primilo više od 7.000 građana

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je do sada vakcinu protiv koronavirusa u Srbiji primilo više od 3.000 korisnika u staračkim domovima i oko 4.000 zdravstvenih radnika i dodao da je plan da se do kraja nedelje vakciniše još oko 3.000 ljudi.
Lončar: Do danas vakcinu protiv kovida primilo više od 7.000 građana
Foto: 021.rs
Lončar je u izjavi novinarima rekao i da je napravljen raspored i plan imunizacije i da je već 95 odsto vakcina na lokacijama gde će biti aplikovane.
 
On je govoreći o epidemiološkoj situaciji, naveo da se smanjuje broj pregleda i prijema u bolnice, ali je dodao da to ipak nije prava slika jer su ljudi manje odlazili kod lekara tokom praznika.
 
Realnu situaciju imaćemo posle praznika, napomenuo je on i dodao da je cilj da što pre iz kovid sistema izađu i da se vrate redovnom sistemu rada - Institut za ortopediju Banjica, Institut za reumatologiju, Medicina rada, neki od kliničko-bolničkih centara kako bi se uključili u dežurstva i rasteretili Urgentni centar i VMA.
 
Ministar zdravlja je ukazao na to da je najvažnije da se što više građana vakciniše i da privreda krene normalno da radi.
 
Prema svim procenama, imunitet od dve doze vakcina traje oko šest meseci, što znači da već sada moramo da se pripremimo za jesen i da od septembra ili oktobra krene vakcinacija zdravstvenih radnika, prosvetnih radnika, državnih službenika koji su u kontaktu sa građanima, kao i ugroženih kategorija stanovništva, naveo je ministar zdravlja i poručio da će to biti ozbiljan posao za zdravstveni sistem.
 
Lončar je povodom eventualnog nastavka strožih mera na granicama i posle 10. januara, koje podrazumevaju obavezan PCR test ili deset dana karantina za naše građane koji se vraćaju, rekao da će to isključivo zavisiti od epidemiološke situacije.
 
On je istakao da će sve zavisiti od epidemiološke situacije koja bude u tom momentu - koliko ima pregleda i zaraženih, kakva je popunjenost bolnica i koliki će biti obuhvat vakcinacijom.
 
"Samo na osnovu toga ćemo donositi mere. Nama je na prvom mestu zaštita građana i zdravstvenog sistema", rekao je on.
 
Ministar zdravlja je napomenuo da će, ako situacija bude dobra, biti urađeno sve što je moguće da se olakša građanima da ulaze i izlaze iz Srbije.
  • Backa

    08.01.2021 18:36
    Lud narod nece da se vakcinise , posle ce nam djavo biti kriv kad groblja budu puna
  • Uroš

    08.01.2021 17:45
    @Novosađan
    "dodajete po drugu a ono nema te vakcine"
    Sad će objaviti da se mogu mešati vakcine. Svejedno je to placebo
  • Goran

    08.01.2021 16:38
    Loncar plan vakcinacije
    Sta prica ovaj Loncar, 6 meseci samo imunitet od vakcine,pa onda ponovo vakcinacija za lekare i drzavne sluzbenike? A kad ce narod da primi vakcinu?Znaci lekari do septembra 4 doze a narod nula doza. Najgora vlast u Evropi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija