Poseban zakon za obnovljive izvore energije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je donošenje posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije "kako bi se iskoristio veliki potencijal Srbije u toj oblasti", kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost, saopštilo je Ministarstvo.
Poseban zakon za obnovljive izvore energije
Foto: Pixabay
"Ako računamo i velike hidroelektrane, gotovo 27 odsto proizvodnje struje čine obnovljivi izvori energije, ali kad izuzmemo velike hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija, solarna energija, to je svega četiri do pet odsto, što je veoma malo i u odnosu na druge države i u odnosu na potencijal koji Srbija ima", rekla je Mihajlović.
 
Dodala je da je cilj novog zakona "da napravimo prostor, ambijent da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste".
 
Ona je najavila da će biti promenjen dosadašnji sistem podsticaja u vidu fid-in tarifa i da će biti uvedene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora, a posebna pažnja će se, kaže, obratiti na kogeneraciju, odnosno na proizvodnju i električne i toplotne energije.
 
"Ono što je, takođe, novitet u zakonima jeste formiranje jednog velikog fonda za energetsku efikasnost", najavila je Mihajlović i dodala da je plan da se fond puni najmanje novcem iz budžeta, a mnogo više iz međunarodnih fondova.
  • Uroš

    09.01.2021 08:05
    Prevedeno
    formiranje jednog velikog fonda za energetsku efikasnost",
    Što znači novi namet za građane

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija