Gorska služba savetuje šta da radite ako se zaglavite u snegu

Sneg je u pojedinim delovima Srbije napadao još juče, dok su za danas snežne padavine najavljene i u nižim predelima. Gorska služba spasavanja daje nekoliko saveta za bezbedan put.
Gorska služba savetuje šta da radite ako se zaglavite u snegu
Foto: Pixabay
Ovo su saveti Gorske službe za bezbedan put u zimskim uslovima vožnje: 
 
- Informišite se o stanju i prohodnosti puta ka željenom planinskom predelu.
 
- Obavezno obratite pažnju da li imate dovoljno goriva u rezervoaru (poželjno je da rezervoar bude skroz napunjen) koji može biti od vitalnog značaja ako krenete ka nekom planinskom predelu, kao i napunjenu bateriju mobilnog telefona.
 
- Nikako nemojte paničiti. (Ako imate dometa pozovite pomoć, nemojte sami pokušavati da po smetovima odete po pomoć).
 
- Ponesite dovoljno hrane i vode, ćebe i dodatnu odeću.
 
- Pesak koji se baca ispod točkova ako se auto zaglavi.
 
 - Ukoliko dođe do zaglavljivanja ostanite u kolima i sačekajte. Pomoć će stići.
 
- Nije na odmet ukoliko imate mogućnosti poneti par sitnih stvari bez kojih ponekad ne možete ništa da uradite, kao što su lopata, kablovi za akumulator, uže za vuču, sprej za podmazivanje i odmrzavanje, sveće, upaljač, lampa i sl.
 
Brojevi Gorske službe spasavanja su: Kopaonik 063 466 466, Zlatibor 063 466 467, Stara Planina 063 466 461, Divčibare 063 466 427.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.