ASNS: Vučić izjavom o neradnoj nedelji ponizio radnike i sindikate

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koja je pokrenula inicijativu da nedelja bude neradni dan, u saopštenju je navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "obesmislio tu inicijativu i ponizio radnike i sindikate".
ASNS: Vučić izjavom o neradnoj nedelji ponizio radnike i sindikate
Foto: 021.rs
Vučić je u ponedeljak rekao da neće pristati na zahteve da se u Srbiji nedelja proglasi neradnim danom.
 
"Ne može neradna nedelja. Ne dam. Ko hoće da ne radi nedeljom, neka ide u neke druge zemlje", naveo je on.
 
ASNS u saopštenju piše da je Vučić "ponizio i svoje ministre" koji su formirali radne grupe i "ozbiljno vrednovali inicijativu".
 
Sindikat je istakao da se radnici koji rade nedeljom i to bez ikakve naknade, na državne i verske praznike, u tri smene, bore za osnovna civilizacijska prava i dostojanstvo.
 
"Ta prava im se kroz zakone, politike i postojeću praksu sistematski ukidaju, pa su dovedeni u sistem prekarijata u kome ne samo da su prepušteni, bez ikakve zaštite, na milost i nemilost poslodavca, već im se ukida i pravo da argumentovano predlažu i traže da nedelja bude neradni dan", smatra ASNS koji je naveo da je pokojni patrijarh SPC, Irinej, podržao inicijativu da se nedeljom ne radi.
 
"Grandiozni procenti se ne jedu i ne živi se od toga što smo 'najbolji u Evropi', potrebno je da radnici u realnosti žive bolji život u kome će moći da kupe punu potrošačku korpu, plate komunalije, školuju decu, ali i da provedu nedelju sa svojom decom, roditeljima i prijateljima", naveo je ASNS.
  • Baya

    03.02.2021 08:18
    4 smenski rad
    Poslodavci su se dosetili kako da radnike ne placaju vise za rad subotom i nedeljom, a sebi povecaju proizvodnju. Tzv cetvorosmenski rad. Postoje 4 grupe radnika u fabrici koji su do juce radili u tri smene (citaj isti broj radnika razvuceni u jos jednoj smeni rade istu kolicinu posla ali sa manje ljudi). Po zakonu, takav rad se isto placa bez obzira da li je subota ili nedelja. Rezultat toga je da poslodavac ima uposlene masine 24/7, samim tim i veci profit, a radnici rade po 2-3 dana u istoj smeni, pa zatim menjaju preostale smene na isto toliko dana. Dakle, ako ti padne smena u subotu i nedelju, bice placena kao da je radni dan. Ko je ovo izmislio, nedvosmisleno je sebe stavio u sluzbu krupnog kapitala, a nas stavio u polozaj robova. To je veleizdaja sopstvenog naroda.
  • opa

    16.01.2021 17:26
    znaci i organi gradske uprave, poste i banke, sci zaposleni u javnim preduzecima ce takodje i subotom i nedeljom da rade. Salteri poreske, katastar, i oni? Svi i DP Novi Sad Gas, u NISu, u posti u toplani isto svi?
    Samo potam kad se vec ovaj dere da ne da
  • Uroš

    13.01.2021 22:07
    Živimo u privatnoj Srbiji, jednog čoveka (i njegovog brata), u državi gde je laž sve, od vrha vlasti, do dna, gde se sve svodi na otimanje, prevaru obmanu...
    Šljam, polusvet, banda, talog, ološ, bašibozuk, poganija, žgadija, svetina, bagra, fukara; mediokriteti, pajaci, nikogovići, šibicari, diletanti, hohštapleri, ignoranti.

    Esencija najgoreg što Srbija ima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.