Kon se oglasio povodom izjave da su se lekari zaražavali na pauzama za kafu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon oglasio se povodom izjave koji je dao za portal Nova.rs, u kojem je izjavio da je do zaražavanja lekara često dolazilo na mestima gde se ispija kafa.
Kon se oglasio povodom izjave da su se lekari zaražavali na pauzama za kafu
Foto: Youtube screenshot (Hepi)
"Na Nova.rs izašao je naslov sa mojim imenom koji može čitaoce dovesti u zabludu. Radi istine: Utvrđeno je u nekim slučajevima da je do zaražavanja zdravstvenih radnika dolazilo prilikom pauzi za kafu, međutim, izuzetno je malo verovatno da se neko od preminulih lekara baš na taj način zarazio. Sve drugo osim naslova koji je izvučen iz konteksta je do sada tačno preneto, mada je najavljeno da će intervju da se obimnije postavi. Ono što, međutim, nije preneseno je da boravak u prostorijama gde su intubirani pacijenti jeste povećani rizik, a dodao bi i požrtvovanost naših lekara", napisao je Kon na Fejsbuku.
 
Podsetimo, juče je portal Nova.rs objavio intervju sa epidemiologom u kojem je govorio o Kriznom štabu, vakcini i lekarima koji umiru. Ovako je Kon odgovorio na konstataciju da brojni zdravstveni radnici traže istragu zbog preminulih kolega.
 
"Veoma ozbiljno pitanje kojem se treba temeljno posvetiti. Mi imamo neka saznanja, u okviru nekih klinika, da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica. To bi trebalo oni koji rukovode tim kovid bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza. Potrebno je stvoriti potpunu sliku o tome. Posle prvog talasa sam to temeljno pratio, pa mogu reći i posle drugog, ali tada nije bilo neke velike razlike. Nije bilo toliko brojnog umiranja. Ono što se već tada moglo videti je da među umrlima nisu svi bili ni radno aktivni. Svejedno, to je ekstremno značajno utvrditi koliko je od njih zapravo radilo u crvenoj zoni. Postoji još jedna stvar, svakom pozitivnom se radi takozvano epidemiloološko ispitivanje. Ipak, sva ta saznanja nisu dovoljna, potreban je ozbiljan pristup ovoj temi. Da se vidi koliko je tu zaista bilo stomatologa, onih koji ni na koji način nisu došli u kontakt sa crvenom zonom, koliko je bilo onih za koje znamo da su se zarazili u porodici ili izvan", rekao je, između ostalog, Kon za Nova.rs.
 
Opširnije o Konovoj izjavi OVDE.
  • Had

    13.01.2021 16:36
    Ma nego,
    pustite vi Kona, sta kazu prosvetari? Nasi "heroji" kako sebe nazivaju, jesu li krenuli u hajku da im se produzi zimski raspust.
    Nemoguce je da se negde ne bune nesto?!
  • Jelena

    13.01.2021 13:53
    Mene zanima ko će to sve da istraži, obzirom da sbi navode šta sve treba da se uradi a niko ko je šta ucinio niti ko je za šta odgovoran!
  • Sosa

    13.01.2021 13:51
    Informativna "distanca"...
    Ne verujem ja ni režimskim, a ni "opozicionim" medijima. Više puta sam ih testirala komentarima koje sam slala, ako su racionalni ali umereni komentari -NIKAD NISU BILI OBJAVLJENI. Prolaze samo ultra kritički i političko- navijački komentari. Što mi ukazuje na manipulativnu uređivačku politiku u oba slučaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.