Direktor Asocijacije turističkih agencija o vraćanju para od propalih letovanja: Diže se nepotrebna panika

Bespotrebno je dizati paniku tvrdnjom da srpski turisti koji su prošle godine uplatili letovanja, a nisu mogli da otputuju zbog pandemije virusa korona, neće moći da dobiju povrat novca, kaže za Nova.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.
Objašnjava da turističke agencije još uvek imaju šansu da se oporave, kao i da su do sada osiguravajuća društva uglavnom nadoknađivala štetu onima koje posluju u skladu sa zakonom.
 
Seničić kaže kako se na taj način diže nepotrebna panika koja može da dovede do ozbiljnih problema u samim agencijama.
 
"Kada izađe takva informacija sada, kad imate ljude koji su u ovim uslovima inače nervozni, može neko da dođe i insistira da mu se odmah vrati novac koga agencija trenutno nema", kaže Seničić.
 
Dodaje da su incidenti koji bi mogli zbog toga da nastanu nepotrebni u ovom trenutku kad zapravo niko još ne zna da li će neka određena agencija propasti.
 
"Može da se desi da od aprila agencije počnu redovno da rade i onda će moći iz redovnih prihoda da organizuju putovanja ili vrate novac", objašnjava Seničić za Nova.rs.
 
Kako kaže, osiguravači jesu potvrdili da u svojim opštim uslovima imaju ograde po pitanju pandemije, epidemije, više sile, ali niko nije rekao "Mi to nećemo platiti".
 
S obzirom da se govori o agencijama koje su uplatile novac mahom u inostranstvu, objašnjava kako bi tekao postupak u slučaju da one postanu insolventne.
 
"Ljudi bi podneli zahteve za povraćaj novca. Nako što bi primili zahteve počeli bi da traže finansijsku dokumentaciju. Ukoliko tom prilikom utvrde da je novac koji treba da se isplati putnicima ekvivalentan iznosu koji je isplaćen stranim partnerima, ja sam duboko ubeđen da neće biti problema da se to plati. Zašto? Zato što bi u oni u tom procesu, koji bi verovatno trajao dugo, u jednom trenutku mogli da naplate taj novac od partnera u inostranstvu", objašnjava Seničić.
 
Navodi de je jedna agencija u Čačku trenutno ušla u stečaj i stečajni upravnik trenutno traži rešenje za isplatu štete - bilo kroz osiguranje, bilo kroz naplatu starih potraživanja koja će se usmeriti na putnike, koji svakako neće biti oštećeni.
 
Prema njegovom mišljenju, osiguravajuće kuće će odlučivati o svakom pojedinačnom slučaju, pri čemu će im najvažniji kriterijum biti kao i do sad - da li je konkretna turistička agencija poslovala u skladu sa zakonom.
  • Gustav Chesse

    14.01.2021 23:02
    Logika
    Putovati sami ili preko agencije u svetu i kod nas je jedna priča a zamenski vaučer druga. Danas svako može propasti i Wizz Air i hotel gde putujete i agencija. Druga priča je posao sa agencijama u vreme korone koja se u Evropi u Srbiji rešava ovako. Oni koji hoće krv i da ušićare prave pometnju, da bankrotiraju agencije i zaposleni izgube posao, a oni bukači "najsposobniji" da možda prvi i jedini preko suda uzmu svoj novac, pa makar posle toga nastao pskao za druge. Sramotno.
  • milicica

    14.01.2021 15:30
    pa Senicicu
    Ti si taj koji je davao izjave tipa da ce biti jako tesko ako i nemoguce dobiti pare nazad, prvo je kao mozda ako se otvore granice moglo bi se iskoristiti, pa je pominjana jesen, pa mozda ce biti povracen deo a sad pricas sta ne treba. Tesko agencijama a i nama sa tobom.
  • L

    14.01.2021 13:31
    Samo wizzair i booking com
    I sta kazu generali mora obavezni vojni rok u toku 2021 e godine?

    Svi koji su uplatili preko wizzair i booking com su dobili svoje pare nazad sledeceg dana nazad na kreditnoj kartici.Brat je uplatio za Tursku u januaru online wizzair avion booking com smestaj kada je objavljeno vanredno stanje po zahtevu sledeceg dana im je novac elegantno refundiran nazad na tekuci racun kreditnu karticu odakle su i platili.

    Ko zeli da putuje prepaid mastercard ili visa kartica u bilo kojoj banci ne treba zaposlenje ne treba obaveza primanja plate ili penzije ne treba nikakav depozit skida koliko imas na racunu nemas na racunu nista ne skida isto kao i prepaid sim kartica za telefon funkcionise i direktno na wizzair i booking com sajt.

    Nikad problema.Novac je ispostovan do eura.Do eurocenta.

    Ovo sa domacim "posrednicima"nazovimo ih"Agencijama" ne bih pozeleo nikome.Ikada.Da bilo sta ima sa njima.

    Akcenat drzave je da narod ostane zauvek zaglupljen.Jeste vi videli negde ikada kurs reklamu kako prepaid mastercard ili visa karticom kupiti aranzmane na wizzair u ili booking u?Nista.Niti cete ikada videti.

    TUristicki lobi je izuzetno jak u Srbiji i jedino oruzje protiv tog lobija JE EDUKACIJA.Nista drugo osim EDUKACIJE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.