Ministar Ružić: Male mature će biti, nije osam godina bila korona

Male mature će biti, rekao je ministar prosvete Branko Ružić i dodao da nema racionalnog razloga da se završni ispit na kraju osnovne škole ne organizuje.
Ministar Ružić: Male mature će biti, nije osam godina bila korona
Foto: Pixabay
On je naveo da je ministarstvo u stalnim konsultacijama sa nadležnim zavodima i podsetio da je mala matura kruna osmogodišnjeg školovanja i sertifikacija stečenog znanja.
 
- Upravo bi to dovelo do manjkavosti u sertifikaciji stečenog znanja u osnovnim školama koje se stiče osam godina. To je krajnja objektivna ocena znanja. Nije osam godina bila korona - naveo je Ružić.
 
Kako kaže, zdravstveni deo Kriznog štaba je rekao da nema epidemioloških razloga da se prolongira zimski raspust koji je počeo 21. decembra i završava se 15. januara.
 
- Drugo polugodište počinje u ponedeljak 18. januara. Zaključili smo da to uradimo po modelu koji je postojao od septembra meseca - rekao je ministar.
 
Napominje da obrazovni sistem nije bio mesto gde je bilo prenosa kovida, a da je mera o prelasku na onlajn nastavu starijih osnovaca i srednjoškolaca krajem novembra bila u kontekstu širih mera zbog velikog broja zaraženih u Srbiji.
 
- Nadam se da ćemo sa padom broja zaraženih, mada su brojke i dalje alarmante, i sveobuhvatnom imunizacijom moći školsku godinu da završimo na kvalitetan način - naveo je.
 
Upitan da li će đaci zbog epidemije i nastave na daljinu imati "rupe u znanju", Ružić je rekao da nijedna generacija neće i ne sme biti izgubljena, a da je mlađa populacija adaptabilnija i da su se lako prilagodili učenju uz pomoć savremenih tehnologija.
 
- I nastavnici i profesori su pokazali da i oni pripadaju, u najvećem broju, toj kategoriji i da mobilne tehnologije omogućavaju u vanrednim okolnostima dragocen alat - naveo je on.
 
Ministar je naveo da su jasno definisane izmene Pravilnika o ocenjivanju i da je sada moguće da se izvede zaključna ocena ukoliko učenik ima manje od četiri ocene, odnosno manje od dve ocene u zavisnosti od fonda časova.
 
On je posebno pohvalio učenike, ali i nastavnike i nenastavno osoblje u školama, da su pokazala visok stepen odgovornosti po pitanju poštovanja mera.
  • Jovo

    15.01.2021 09:03
    U kakvom stanju se nalazi prosveta kao da je korona bila 200 godina.
  • Prilagođenje?

    14.01.2021 17:49
    Ma samo su se namučili, pitanje je šta su uopšte naučili sem da je dreždanje u izolaciji štetno...
  • Argumenti za budale

    14.01.2021 10:33
    Bombardovanje je trajalo dva i po meseca, pa ni nastave, ni prijemnih, a kamoli mature...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.