Društvene mreže glavni izvor vesti za trećinu građana Srbije

U Srbiji 94 odsto ispitanika ima otvoren nalog na makar jednoj društvenoj mreži, a za trećinu građana te mreže, u prvom redu Fejsbuk, glavni su izvor vesti, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja koje je objavilo Udruženje novinara Srbije.
Društvene mreže glavni izvor vesti za trećinu građana Srbije
Foto: Pixabay
Fejsbuk i Instagram su najpopularnije društvene mreže, dok otvoren nalog na Tviteru ima 32 odsto građana.
 
Najveći broj anketiranih, njih 76 odsto koristi društvene mreže za "povezivanje sa prijateljima", 61 odsto ispitanika ih koristi za "pristup informacijama", a njih 37 odsto "kako bi bili u toku".
 
Svaki peti konzument vesti u Srbiji u potpunosti napušta tradicionalne medije, a 95 odsto građana do informacija dolazi preko onlajn medija, uključujući i portale dnevnih listova, televizija, ali i društvene mreže.
 
Osobama mlađim od 44 godine, informisanje preko interneta predstavlja najzastupljeniji način praćenja vesti, iako su se tokom pandemije virusa korona mnogi vratili tradicionalnim medijima i tamo tražili tačne i proverene informacije.
  • xyz

    15.01.2021 09:45
    Zato i jesmo tu gde smo jer se informišemo i obrazujemo na fejsu i ostalim gliupostima. Društvene mreže su stanište kojekakvih promašenih sudbina i služe uglavnom za dezinformisanje i paćenički aktivizam.
  • socko

    15.01.2021 08:52
    "a za trećinu građana te mreže, u prvom redu Fejsbuk, glavni su izvor vesti"

    Zemlja seljačina (ne seljaka) kojima je trač s ulice glavni izvor "informisanja". Pa su priče s klupe na šoru i usmeno rekla-kazala zamenili "fejsom" pa su sad moderni.

    I posle se čudimo sendvičarima i 35% za Zvončicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.