Dr Janković: Nema opuštanja barem do leta

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, Radmilo Janković, upozorava da ne smemo da se opuštamo.
Dr Janković: Nema opuštanja barem do leta
Foto: Youtube (Screenshot)
Iako se beleži pad broja zaraženih od virusa korona i počela je vakcinacija, Janković kaže da bi trebalo da budemo oprezni, bez obzira na velika nadanja.
 
"Imunizacija je stvar koje nekako najviše ohrabruje u svemu ovome, ali ne možemo očekivati da će nam životi biti isti barem do leta", rekao je Janković za "Blic".
 
Upozorava da sada ne smemo ni da pomislimo da imamo kolektivni imunitet, jer ima mnogo primera da se ljudi zaražavaju i po drugi put.
 
"Bez maski nećemo moći dok ne budemo sigurni da imamo neku vrstu kolektivnog imuniteta", rekao je doktor.
 
Govoreći o zaražavanju lekara, on je ukazao da se više od polovine njih zarazilo van bolnica, u svom porodičnom i društvenom okruženju.
 
"Sa moje klinike koja je podnela najveći teret u KC, 34 lekara su zaražena, od toga tri po drugi put - jednom u martu, jednom sada", precizirao je Janković.
 
Nije isključio mogućnost da se ovakva jedna masovna pojava ponovi u svetu. Zbog toga smatra da Srbiji trebaju bolnice kao što su u Batajnici i Kruševcu, sa velikom brojem kreveta intenzivne nege.
 
Epidemija kovida19 ukazala je i na nedostatak anesteziologa u Srbiji, kao i svuda u Evropi - jedinih lekara koji su sertifikovani da se bave mehaničkom ventilacijom i intenzivnim lečenjem, napomenuo je doktor.
 
I još jedna stvar koja je naučena, kako navodi, to je preventiva na koju smo zaboravili dok se ovo nije desilo.
 
"Borbu protiv kovida19 ne mogu dobiti ni anesteziolozi ni sestre u jedinicama intenzivne nege, jer je to kraj te borbe. Bitka se dobija preventivom. Lekcija koju smo naučili jeste da nikada više ne smemo da se suočimo sa 9.000 zaraženih dnevno i nikada više sebe ne smemo da dovedemo u situaciju da imamo 10.000 hospitalizovanih s teškom kliničkom slikom", istakao je Janković.
  • A

    18.01.2021 07:20
    Sta
    Ce biti na leto?
    Since ce ubiti virus kao I prosle god ili pocinje sezona letovanja pa treba uzeti pare
    Nesposobnjakovici
  • nikola

    18.01.2021 00:21
    sramota
    PA HALO? šaljete decu u škole koje nemaju ni prozore, a ovamo se pravite "da vam stalo"...pu
  • Beočinac.

    17.01.2021 23:25
    Mi živimo već 11meseci normalno bez straha i panike a i počela je vakcinacija.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.