CINS: Desetine osnovnih škola u Srbiji u 21. veku bez toaleta, lavaboa, sapuna i papira

Toaleti ili lavaboi za pranje ruku ne postoje ili ne rade u najmanje 87 osnovnih škola u Srbiji a taj broj raste, pokazalo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
CINS: Desetine osnovnih škola u Srbiji  u 21. veku bez toaleta, lavaboa, sapuna i papira
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako navodi CINS, reč je o najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje.
 
"U velikoj anketi CINS-a proveravali smo da li u osnovnim školama ima sapuna i ubrusa, pa je skoro trećina učenika i roditelja odgovorilo da nema uopšte ili ih nema dovoljno. Tamo gde je higijena u toaletima loša postoji rizik od prenošenja infekcija, smatraju lekari, a ako deca nemaju ili izbegavaju toalet mogu se javiti i psihološki problemi", navodi CINS.
 
Prema podacima 27 zavoda čije podatke je CINS analizirao, 2016. godine sanitarije, tj. toalete, lavaboe i druge uređaje za pranje ruku nije imalo ili nisu radili u 6,41 odsto nadziranih škola, a u 2019. godini 8,83 odsto.
 
To znači da, prema poslednjim podacima, najmanje 87 škola i isturenih odeljenja nema toalete ili lavaboe za pranje ruku. Ovaj broj može biti i veći, jer se tokom godišnje kontrole ne obiđu sve, već samo oko trećine škola, piše CINS.
 
Najviše škola sa lošom higijenom nalazi se u Zlatiborskom okrugu, tj. u blizini Užica i Prijepolja. Razlog za to uglavnom je neispravnost vode za piće, objašnjava doktorka Olivera Janjić iz užičkog Zavoda. U okolini Šapca poljske toalete ima najmanje 21 školski objekat.
 
Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su za CINS objasnili da je održavanje školskih objekata u nadležnosti lokalnih samouprava, ali i da se ministarstvo trenutno umešalo zbog epidemije virusa korona, zbog čega su delili sredstva i opremu za higijenu u školama.
  • BoeserWolf

    19.01.2021 10:56
    Nema se para za novo, a kad se dobije donacija iz EU npr. onda se sve unisti jer dobar deo roditelja ceka da decu posalje u vojsku zarad kucnog vaspitanja, pa ta deca adolescentski period provedu gore pomenutog kucnog vaspitanja.
  • NS

    18.01.2021 16:38
    Smrdija!
  • ZOKA

    18.01.2021 16:10
    Stadioni
    Bar ce imati fontane i stadione!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija