Ministar Dmitrović povodom slučaja porodice iz filma "Otac": Suzdržati se od komentara

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović izjavio je danas da je, povodom atmosfere koja je u javnosti stvorena odlukom Centra za socijalni rad u Kragujevcu da se porodici Joksimović oduzme roditeljsko pravo, kasnije potvrđenom na nekoliko sudskih instanci, razgovarao sa direktorom Centra Vladom Jovanovićem i još nekoliko osoba.
Dmitrović je u pisanoj izjavi naveo da su osobe sa kojima je razgovarao upućene u slučaj, a među njima su i ljudi bliski toj porodici, tačnije Đorđu Joksimoviću.
 
"Sve što se u ovom slučaju preduzima od strane nadležnih institucija ima za cilj zbrinjavanje dece. Slika koja je stvorena u javnosti, a i dalje se stvara, kako neko ima zlu nameru da roditeljima iz obesti uzme decu, čak se spominje i usvajanje u inostranstvu, dokaz je potpunog napoznavanja činjenica ili svesnog manipulisanja", ukazao je on.
 
Kako je objasnio Dmitrović, slučaj Joksimović je daleko od mozaika koji je o tome složen u javnosti i zato moli sve koji bi da komentarišu taj slučaj i daju ocene, a ne poznaju činjenično stanje, da se suzdrže "zbog dece Joksimovića".
 
"Ne treba niko nikoga da osuđuje i krivi, činjenice i istine moraju da se poštuju koliko god bile teške i neprijatne. Ovde nema krivaca, a sve što se čini, čini se zbog dece. Ministarstvo se aktivno uključilo u ovaj slučaj i uradićemo sve što možemo, zajedno sa drugima, da deca Đorđa Joksimovića rastu kao sva druga deca", poručio je on. 
 
Podsetimo da je zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra za socijalni rad "Solidarnost" i Ministarstva za rad i socijalna pitanja, nakon saznanja da Đorđe Joksimović godinama pokušava da vrati svoje troje dece koja su smeštena u hraniteljsku porodicu. Zaštitnik je smatrao da u tom slučaju postoji mogućnost ugrožavanja ili povrede prava i najboljih interesa deteta.
 
Zaštitnik navodi da je odluku o pokretanju postupka doneo povodom informacija u medijima da je taj čovek odavno ispunio sve uslove koje je organ starateljstva od njega zahtevao, ali da ne može da uspostavi kontakt sa nadležnima u Centru "Solidarnost".
 
Reč je o slučaju Đorđa Joksimovića, oca troje dece, koji već pet godina pokušava da vrati svoju decu iz hraniteljske porodice, čija sudbina je bila inspiracija za film "Otac". Slučaj je ponovo privukao pažnju medija pošto je film prikazan na televiziji.
 
Film Srdana Golubovića osvojio je brojna priznanja, među kojima dve nagrade na prestižnom Filmskom festivalu u Berlinu, kao i nagradu na Pula film festivalu "Zlatna vrata".
 
Glavni lik, oca kome je Centar za socijalni rad oduzeo decu, tumači Goran Bogdan, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović.
 
  • Valentina

    23.01.2021 11:37
    Sramota je sto neki gradjani misle da treba od uzimati decu roditeljima samo zato što su siromašni. U redu je oduzimati zlostavljaju decu ali ovo je potpuno drugi slučaj. Deca imaju normalnog i brižnog oca koji želi da njegova deca budu sa njim. Podržavam peticiju da se vrate deca gospodinu Djordju.
  • Bojan

    22.01.2021 09:05
    @Alcz

    Apsolutno podržavam, roditeljima treba oduzimati u takvim slučajevima. Kao prvo, time što ih prave a ne mogu da ih održavaju dokazuju da su loši roditelji, a kao drugo, ako nema posledica samo će nastaviti to da rade.
  • NS

    22.01.2021 08:57
    Otac
    Važnije je da li nam neko prisluškuje vodju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.