Radovanović: Osiromašeni uranijum nije povezan sa rakom, tužba protiv NATO iz politikantskih razloga

Uranijum nije povezan sa nastankom raka, ističe za list Danas profesor i epidemiolog Zoran Radovanović povodom tužbe protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma.
Advokat Srđan Aleksić podneo je Višem sudu u Beogradu prvu pojedinačnu privatnu tužbu protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom. 
 
Tužbu je, kao je objasnio, podneo u ime aktivnog oficira Vojske Srbije koji je oboleo od teškog oblika kancera, a koji je tokom bombardovanja 1999. boravio u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije koja je gotovo svakodnevno gađana municijom sa osiromašenim uranijumom.
 
"Na isti način na koji je moj kolega Anđelo Tartalja, advokat iz Rima, zastupao italijanske vojnike i civile koji su boravili na Kosovu i Metohiji i koji je već dobio 181 presudu, tako mi podnosimo tužbe u ime oficira, vojnika na služenju vojnih rezervista koji su boravili na Kosmetu i koji su od tada oboleli od nekog oblika kancera", pojasnio je Aleksić.
 
Aleksić je izjavio da odgovor NATO očekuje u julu, kao i da je planirao da podnese još četiri tužbe parničnom odeljenju viših sudova u Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.
 
Profesor Radovanović, pak, za Danas kaže da iz politikantskih razloga, neki ljudi daju politički poželjne izjave, iako znaju istinu.
 
"Postoje međunarodne ustanove poput Međunarodne agencije za istraživanje raka u Lionu, koja je napravila više od 500 mogućih, verovatnih i sigurnih kancerogenih agenasa i na toj listi nema uranijuma, ni osiromašenog, ni prirodnog ni obogaćenog", naglašava Radovanović.
 
Kako kaže, povezanost uranijuma i obolevanja od kancera je "potpuno besmislena".
 
"Najviše oboljenja bi trebalo da ima Pčinjski okrug gde je palo i najviše bombi, ali taj okrug ima skoro najnižu učestalost raka", ukazuje Radovanović.
 
Advokat Aleksandar Olenik objašnjava za Danas da su italijanski vojnici u sasvim drugom položaju u odnosu na srpske vojnike koji su bili na Kosovu.
 
"Italija je članica NATO pa su njihovi vojnici bili na Kosovu u službi NATO, te je moguće da na osnovu toga imaju pravo na naknadu eventualne štete. Jasno je da vojnici NATO i naši vojnici nisu u istom položaju, niti imaju ista prava. Osim medicinskog dokazivanja uzročno-posledične veze između uranijuma i bombi i bolesti, potrebno je rešiti pitanje nadležnosti suda, pre toga bi bilo dobro proveriti i mogućnosti našeg suda, a pre toga bi bilo dobro proveriti i mogućnost eventualne naplate od NATO", ukazuje Olenik.
 
Javno tvrditi, dodaje on, da će sudovi u Srbiji sigurno doneti iste presude kao i sudovi u Italiji nije profesionalno postupanje advokata jer je u pitanju jedna vrsta predviđanja budućnosti.
  • Sve stručnjaci

    26.01.2021 23:31
    @Vlada
    Imaš dugačak jezik i tendenciju da neargumentovano laješ na svakoga ko pobije tvoja "ponavljačka" lupetanja. Na strani 7 istog EU izveštaja od pre 10 godina stoji da su u uzorcima nađeni plutonijum 239 i 240 kao i americijum, neptunijum i tehnecijum. Sada izvoli i njima reci da su "ponavljači" i da ta municija "ne sadrži nikakve" izotope plutonijuma, ti si valjda pametniji i stručniji i od njih i od celokupne svetske naučne javnosti, nikako nisi arogantni egoista zaslepljen svojom "veličinom". O krajnjem i strahovitom lupetanju gde očekuješ linearnu zavisnost između količine uranijuma u zemljištu i broja obolelih od raka ne vredi trošiti reči, to je vrhunac gluposti koji se mogao čuti od jednog priučenog "stručnjaka" ponavljača koji je umislio da je popio svu pamet sveta pa rešio da svima tako nesposoban a opet pun sebe soli pamet.
  • Voja

    26.01.2021 13:00
    Tužba
    Ova tužba je svojevrstan marketing advokata i nema nikakve šanse za realizaciju.Advokatu se isplati da ostane zapamćen kao prvi koji je podne tužbu.Potpuno jedna nerealna priča od koje korsit ima samo navedeni advokat.
  • Realista

    26.01.2021 08:59
    Realnost
    Pa g-dine Vlado sami ste rekli da je prah otrovan, a kada će čovek umreti od posledica udisanja takvog praha zavisi od količine čestica koje je udahnuo. Možda za par meseci, a možda za par godina. U "najboljem slućaju" biće na mukama do kraja života.




Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.