Počeli razgovori o proizvodnji vakcine "Sputnjik" u Srbiji

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je pogone najvećeg ruskog proizvođača vakcine "Sputnjik", organizaciju "Generium" u Vladimirskoj oblasti u Rusiji i poručio da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji te vakcine na teritoriji Srbije.
Počeli razgovori o proizvodnji vakcine "Sputnjik" u Srbiji
Foto: Pixabay
Popović je, sa stručnjacima iz Instituta "Torlak" i Ministarstva zdravlja, održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije "Generium", Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da obavi transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv kovida-19 u Srbiji.
 
Ministar je naveo da se u ovom trenutku ruske vakcine "Sputnjik", van teritorije Rusije, proizvode jedino u Kazahstanu.
 
"Ne treba posebno napominjati koliki će značaj za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi", rekao je Popović.
 
Istakao da je sa organizacijom "Generium" potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine u Srbiji. Najavio je i da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Institut "Torlak" kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucija.
 
V.d. direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Vera Stoiljković istakla je da je Institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.
 
"Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam da bi Institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji", istakla je Stoiljkovićeva.
  • Novosadjanka

    22.01.2021 14:31
    Podrska
    Verujem u Torlak i nase strucnjake, samo bez mesanja politike. Sta nam je falilo sa Torlakovim vakcinama? Ne preterujte
  • Zoki021

    22.01.2021 14:21
    grip
    Da ne bude kao sa vakcinom protiv gripa.Da je mogu primiti samo oni ispod 65 godina?
  • Marija

    22.01.2021 11:45
    Vakcine
    Katastrofa; sad pocinju razgovori; vec je trebalo da se distribuira a mi razgovaramo!
    Sporiji smo od onih kornjaca sa Galapagosa!
    Bilo bi bolje da niste to ni! spomenuli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.