Janković objasnio ko sve ne može da se vakciniše i šta ako ste alergični na penicilin

Imunolog Srđa Janković objasnio je danas ko sve ne može da se vakciniše protiv virusa korona.
"Ko je imao alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini ili ko je sklon teškim alergijama. Teške alergije su anafilaktički šok, generalizovani osip, a blage alergijske reakcije tu ne spadaju", rekao je Janković na pitanje na konferenciji Kriznog štaba.
 
Janković kaže da alergija na penicilin nije prepreka da se građani vakcinišu bilo kojom od tri vrste vakcina protiv korona virusa koje su dostupne u Srbiji, jer, kako je objasnio, u proizvodnji niti jedne od njih se ne koriste penicilinski antibiotici.
 
"Samo po sebi alergija na penicilin nije isto što i sklonost težim alergijskim reakcijama, ne postoji prepreka da se osobe ne vakcinišu ako su alergične, jer se u proizvodima ne koriste pernicilinski antibiotici", objasnio je Janković.
 
Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da u ovom trenutku nemamo zastoj u isporuci vakcina i da sve ide kako je i predviđeno.
 
On je dodao da "Kinezi mogu da nam svakog meseca ispostave milion doza", ali da će, kada je u pitanju "Fajzerova" morati prvo da se sačeka da drugu dozu prime oni koji su već vakcinisani, pa da tek posle nastavi da se daje zainteresovanim građanima.
 
Kako kaže, svaka prognoza je teška i zato građanima treba dati podstrek da izdrže. "Zato su mere ostale, zato vakcinacija mora da se sprovodi organizovano. Ne smemo misliti počela je vakcinacija, sada smo slobodni. Nije, sve dok se ne stvori potreban kolektivni imunitet najmanje 60-70 odsto, bilo bi bolje što više", naglasio je on.
 
Tiodorović je govorio i o vakcinaciji nepokretnih i polupokretnih osoba.
 
"U Beogradu je organizovano da se prevezu, ima i drugih situacija, kućne nege mogu da organizuju, ali mora da bude organizovano tako da ne samo sestra koja daje vakcinu bude tu, već da bude i lekar, po našem pravilniku obavezna je vakcinacija uz prisustvo lekara", rekao je Tiodorović.
 
Imunolog Janković kaže da očekuje da neće biti problema za one koji planiraju putovanja u Evropu, a koji su primili rusku vakcinu Sputnik V ili kinesku Sinofarm.
 
Prema njegovim rečima, ruska vakcina je na putu da bude registrovana, dok za kinesku još uvek nije predata dokumentacija.
 
"Za vakcinu Sputnjik V dokumentacija je predata Evropskoj agenciji za lekove. Za Sinofarm svi očekuju da će biti. Ja ne mogu da govorim unapred kakvo će biti rešenje Evropske agencije za lekove", rekao je i dodao da će sve vakcine koje ispunjavaju dokaze o sigurnosti i efikasnosti biti registrovane po istim kriterijumima.
 
O tome da li trudnice i žene koje planiraju trudnoću treba da se vakcinišu čitajte na OVOM LINKU.
  • Beočinac.

    23.01.2021 08:35
    Za 8dana vakcinisano je 350 stanovnika Beočina.
  • Anonimus

    23.01.2021 07:56
    @Verka
    Razumem Vas, ali Phizerove jos nema ni u EU, a kamoli kod nas, ako ne racunamo 10ak hiljada doza koliko su dobile mnoge zemlje. Kineska je za sad jedina koje ima u vecim kolicinama.

    "Biranje vakcine" na sajtu je samo skazivanje interesovanja za trenutno registrovane vakcine, da bi oni znali kakva je zainteresovanost. Ako Phizerove nema, nema je.

    I ono najvaznije: na Sajam mozete otici cak i bez poziva. Dovoljno je da ste prijavljeni na eupravi.
  • Milan

    22.01.2021 22:31
    Molba za novinare
    Molim novinare i stručne lekare da istraže temu VTO, tj. BMPO -biomedicinski podpomognutu oplodnju u kontekstu vakcinacije, kako bismo svi mi koji smo u postupku ili koji ga planiramo znali šta je bolje, vakcinisati se ili ne. Trenutna situacija je da lekari usmeno saopštavaju da osobe koje su u postupku ili ga planiraju ne treba da se vakcinišu. Hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.