Bebac: Majke ponovo oštećene, umanjuje im se naknada zarade na porodiljskom bolovanju

Mere koje je država propisala radi suzbijana posledica usled bolesti covid-19 i koje podrazumevaju odlaganje plaćanja poreza i doprinosa dovele su do toga da će porodilje čiji su poslodavci koristili ovo pravo dobiti u ne malom iznosu umanjenu naknadu zarade na porodiljskom odsustvu, piše portal Bebac.
Bebac: Majke ponovo oštećene, umanjuje im se naknada zarade na porodiljskom bolovanju
Foto: Pixabay
Porodilje će razliku u naknadi zarade moći da dobiju tek 2023. godine.
 
"Nesmotreno se u trenutku uvođenja ove mere nije vodilo računa o tome da u obračun naknade zarada ulaze samo one plate na koje su plaćeni porezi i doprinosi i sada zbog toga ispaštaju sve žene koje će tokom cele 2021.godine otvarati trudničko ili porodiljsko bolovanje, a čiji su poslodavci koristili meru koju je država propisala", navode na portalu Bebac.
 
Kako su u Ministarstvu objasnili za Bebac, porodilje neće biti oštećene, već će im se ta razlika naknadno uplatiti, ali tek kad poslodavac u reprogramu isplati sve zaostale poreze i doprinose. Kako u reprogramu poslodavci imaju rok da isplate zaostale poreze i doprinose u prvom kvartalu 2023. godine, oštećene mame će tek tada moći da podnesu zahtev za iznos koji im je umanjen, osim u slučaju da poslodavac ranije isplati sve zaostale poreze i doprinose. 
 
Kako i dalje aktuelan, a sporan Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, podrazumeva veoma dug period koji ulazi u obračun naknade zarada, veliki broj trudnica i porodilja biće oštećen uredbom države koja je trebalo da ublaži ekonomske posledice, kako poslodavaca, tako i zaposlenih. 
 
Period obračuna od čak 18 meseci zapravo znači da će svim mamama, koje do kraja 2021. godine budu otvarale trudničko ili porodiljsko bolovanje, biti umanjena naknada zarade na porodiljskom, ukoliko je njihov poslodavac koristio meru odloženog plaćanja poreza i doprinosa.
 
Bebac kao ilustraciju navodi sledeći primer: Žena u januaru 2021. godine otvara trudničko bolovanje, radila je 18 meseci u kontinuitetu  i primala je platu u iznosu od 50.000 dinara. 
 
U obračun naknade zarade ulaze samo oni meseci za koje su plaćeni porezi i doprinosi. Ako je njen poslodavac koristio pravo koje je propisala država, u obračun naknade zarade ulazi ukupno 14 meseci. 
 
14 meseci x 50 000 dinara = 700 000 dinara
*Ovaj iznos deli se sa 18 jer u obračun ulazi poslednjih 18 meseci
 
Naknada zarade za ženu koja je uredno 18 meseci primala 50.000 dinara, na porodiljskom odsustvu iznosiće 38.889 dinara.
  • Muns

    14.08.2021 00:39
    Koliko god pricali da pospesuju radjanje,rade upravo suprotno.Cujem pricaju o nekih 5000 e ,posle nadjem tekst iz 2019 i tad su pricali o tome.Izgleda da ce sve ostati samo na prici.
  • Nn

    27.01.2021 13:44
    Ogorčena
    Nismo glasali, sve su to namesteni izbori sta ti je!
  • Kurir djoka

    23.01.2021 21:19
    Otići u pm samo ne živeti ovde

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.