Udruženje pacijenata traži informacije o rizicima vakcina za hronično obolele

Udruženje pacijenata Srbije apelovalo je na lekare i zdravstvene ustanove da što pre pripeme detaljne informacije u vezi sa eventualnim ograničenjima i rizicima hroničnih pacijenata u vakcinaciji protiv korona virusa.
Udruženje pacijenata traži informacije o rizicima vakcina za hronično obolele
Foto: Marija Erdelji
Dostupnost vakcina protiv korona virusa je svakako dobra vest za pacijente u Srbiji, ali kod mnogih postoje oprez i strah od eventualnog negativnog dejstva vakcinacije na ishode trenutnog lečenja, navedeno je u saopštenju tog udruženja.
 
"Da li vakcina protiv kovida-19 može negativno da utiče na moje zdravlje uz postojeće bolesti? Kako vakcina deluje na efikasnost terapije koje primam? Da li moram da prekinem terapiju na neko vreme ako se vakcinišem? Koja vakcina je odgovarajuća za moje zdravstveno stanje? Ovo su samo neka od pitanja čiji odgovori su važni za pacijenta pre odlaska na vakcinaciju", rekao je predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović.
 
On je istakao da, uprkos tome što pacijenti imaju priliku da se posavetuju sa lekarom na punktu za vakcinaciju, veliki broj njih ima specifična zdravstvena stanja i terapije za koje su neophodne konsultacije sa specijalistima za te terapeutske oblasti. On je rekao da predlaže da, ukoliko to nije moguće, ordinirajući lekari u narednih nekoliko dana obave konsultacije sa svojim pacijentima i podele sa njima sva saznanja u vezi sa aktuelnom vakcinacijom protiv korona virusa.
  • Zlatko Ivić

    23.01.2021 14:43
    MS
    A šta je sa autoimunim bolestima ? Ja imam(namarno ne kažem:"bolujem") Multiplex sklerozu. Savetovali su me još pre desetak godina da se ne vakcinišem protiv sezonskog gripa jer mi se stanje uvek pomalo ali ipak pogoršavalo.
  • 021

    22.01.2021 22:26
    Nemaju pojma lekari na punktovima nista, jer se i o vakcinama malo zna. Ovo je uzivo testiranje. Videce se u buducnosti rezultati.
  • sanja

    22.01.2021 21:37
    Ne znaju ni lekari o tome puno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija