Već ima prijava na platformi "FDU - Protiv nasilja"

Vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Irena Ristić izjavila je da već ima prijava na platformi "FDU - Protiv nasilja" na kojoj studenti mogu da prijave sve oblike zlostavljanja, a koja je pokrenuta posle iznošenja optužbi nekoliko učenica protiv nastavnika privatne škole glume Miroslava Mike Aleksića.
Već ima prijava na platformi "FDU - Protiv nasilja"
Foto: Pixabay
"Nažalost, to smo i očekivalli i sad smo u fazi da se formira nekoliko radnih grupa, od kojih će se jedna baviti obradom prijava", rekla je Ristić za N1 i naglasila da u etičkom kodesku fakulteta postoje odredbe koje zabranjuju seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.
 
Istakla je da se radi i na pravilniku koji bliže određuje određena neprihvatljiva ponašanja, a odnosi se na seksualno uznemiravanje i zlostavljanje i najavila da će ta inicijativa biti posebno u fokusu na FDU zbog poslednjih dešavanja.
 
U kodeksu, kaže, postoji član 14. koji zabranjuje seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, ali i član 18. koji propisuje šta su neprihvatljive prakse u obrazovnom procesu i prema kom i opaska i seksualna konotacija koja ugrožava vašu privatnost predstavlja vid seksualnog uznemiravanja.
 
Ona je ocenila da u našem društvu nasilje može da bude učestalije jer muškarci kada su na funkcijama moći doživljavaju izražavanje naklonosti kao nešto što je uvek dobro i nemaju dobre granice u tome.
 
"Svaka vrsta seksualne naklonosti u obrazovnom procesu predstavlja zloupotrebu položaja", rekla je Ristić.
  • Dragan

    23.01.2021 16:06
    Ah
    Koja smejurija.Ovo je icijativa od profesora univerziteta u Zagrebu.On je čim se čulo za ovo i Srbiji oformio grupu koja treba da otkrije na njihovom fakultetu.Kaže da ih sigurno ima ali da profesori iz solidarnosti ne žele o tome govoriti.Rekao je da suďdki proces često traje duže od eventualne kazne zatvora.HDZ je prekjuče pooštrio zakone po ovom pitanju u Hrvatskoj.Znači po njima profesori xbog solidarnosti sa kolegom mikad neće otkriti.
  • Uključi mozak

    23.01.2021 15:30
    Podrška za platformu! Šteta što se spominje N1 u tekstu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.