Udruženje sudija i tužilaca: Uvesti novo krivično delo - napad na novinara

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) predložilo je Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara da pred Ministarstvom pravde inicira uvođenje novog krivičnog dela u Krivični zakonik Srbije - Napad na novinara u obavljanju poslova obaveštavanja javnosti.
Udruženje sudija i tužilaca: Uvesti novo krivično delo - napad na novinara
Foto: 021.rs
Ovo novo krivično delo bi inkriminisalo napad na novinara ili člana njegove porodice, nanošenje lake ili teške telesne povrede novinaru ili članu njegove porodice, a sankcionisalo bi i imovinsku štetu njima načinjenu, navodi UST.
 
Zakonom bi trebalo predvideti da se gonjenje za sva krivična dela izvršena prema novinarima u vezi sa obavljanjem njihove dužnosti preduzima po službenoj dužnosti, a ne kao sada po privatnoj prijavi, smatra UST i ukazuje da se opravdanje za to nalazi u potrebi da se novinari zaštite u vršenju novinarske profesije, te da je obavljaju slobodno, bez bojazni.
 
Prema predlogu UST, krivično delo bi glasilo: "Ko napadne novinara ili člana njegove porodice, u vezi sa obavljanjem novinarske profesije, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine".
 
Ako počinilac nanese laku telesnu povredu novinaru ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružja, pretila bi mu kazna od šest meseci do pet godina, a u slučaju nanošenja teške telesne povrede, kazna bi, prema predlogu UST, bila od jedne do osam godina.
 
Za oštećenje ili uništenje imovine novinara ili člana njegove porodice, predložena je novčana kazna ili zatvor do dve godine, a u slučaju da šteta prelazi 450.000 dinara, počiniocu bi pretila kazna zatvora od šest meseci do pet godina.
 
Ovo strukovno udruženje smatra da bi trebalo uvesti zabranu ublažavanja kazne za počinioca.
  • Mile rent-a mozak

    25.01.2021 02:03
    Udruženje sudija i tužilaca zastupajući interese svojih članova, predložiće da minimalni iznos za smanjenje kazne zatvora po godini presude bude 50 soma evra, umesto dosadašnjih 30.
  • Milence

    24.01.2021 23:04
    Jos verujem u deda mraza
    Vasa sudinica se smeje u postupku i od cetiri posmatraca koje zove podrugljivo PUBLIKA , proziva novinara i kaze ; vi ste novinar ( odgovor-da ) E' bas da vidim sta ces da napises ! ! ! Novinar ne napisa nista ! Tuga tuga tuga ,,,,,, Kako se zovu u NS-u te postene sudije i tuzioci bog vam dao recite nam ako imate duse uopste . Malo nas obradujte da nam se i dalje radja nada koja poslednja umire!
  • N.Sad

    24.01.2021 22:49
    Isto tako uvesti kazne zatvora za novinare koji pišu laži ako se to dokaže na sudu. Naravno da to suđenje ne traje do zastarelosti nego da se ograniči na 6 meseci.Nek pišu šta hoće ali da odgovaraju za svoje laži. U Srbiji trenutno bi se na prste jedne ruke mogli prebrojati časni i pošteni novinari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija