Ministar za porodicu: Najveći problem mog ministarstva je to što mladi neće da imaju troje, već jedno dete

U 2020. godini Srbija je izgubila više od 53.000 ljudi, najvećim delom zbog korone, kaže ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović.
On je gostujući na TV Prva izneo podatak da je samo u decembru preminulo oko 17.000 građana.
 
"Nestao je grad veličine Šapca, nije izgledalo tako pre dva, tri meseca, ali je u decembru došlo do strahovitog skoka broja umrlih. I to je porast u odnosu na 2019. godinu za 15 procenata", rekao je Dmitrović.
 
Upitan šta je najveći problem sa kojim se suočava njegovo ministarstvo, Dmitrović je kazao da je to odluka mladih da nemaju troje dece već jedno.
 
Prema njegovim rečima, povećanje dečijeg dodatka bilo bi značajno, ali kako kaže, to nije rešenje problema, jer da jeste, kako kaže, Norveška bi imala stopu fertiliteta pet, a ima 1,70.
 
On je naglasio da rešenje ne može da se nađe preko noći, ali da mogu da se naprave pomaci određenim merama, kao iz 2018. godine kada je, kako kaže, stopa fertiliteta za godinu i po dana sa 1,48 odsto porasla na 1,52.
 
"To nije ogromno, ali je solidan pomak", rekao je Dmitrović.
 
Inače, podsetimo da je ministar Dmitrović pre nekoliko dana trudnice nazvao kolateralnom štetom.
 
Dodajmo i da je Republički zavod za statistiku saopštio da je tokom 2020. godine u Srbiji preminulih 53.261 više nego rođenih. Preminulo je 114.954, što je rast od 13.991 umrle osoba, odnsno 13,9 odsto više nego u 2019. godini.
 
U 2020. godini su živorođene 61.693 bebe, što je za 1.791 manje nego u 2019. godini, odnosno 2,8 odsto.
 
Demograf Goran Penev za agenciju Beta je rekao da ni za vreme Drugog svetskog rata u Srbiji nije bio toliko negativan prirodni priraštaj kao danas. Više o razlozima koje je ovaj demograf naveo za to što nestajemo možete čitati u tekstu OVDE.

Komentari 111

  • nebitna

    31.01.2021 01:31
    zamena teza
    I vama su najveći problem deca_ Mladi su problem a ne starci što su ovde uzeli sve. Stidite se..ovo ne treba ni čitati
  • Demagozi

    29.01.2021 22:57
    3
    @Bojan
    Nisi ništa "provalio" već uporno lažeš i potom novim lažima pokušavaš pokriti prethodne jer si patološki lažov. Slagao si da je laž da natalitet u Srbiji trenutno raste, slagao si da je trenutno "najniži u poslednjih 100-nak godina", slagao si da nije bezmalo isti kao u evropskim i severno-američkim državama, slagao si da "uzimam najveću cifru", slagao si da poredim Srbiju sa Kenijom, slagao si da time "pokazujem gde nam je mesto" a upravo je suprotno, slagao si da "štelujem argumentaciju za Norvešku" iako nisam koristio drugačije parametre u poređenju sa Srbijom niti ostalim nabrojanim zemljama, sve su poređene za isti period a ne da sam za pojedine uzimao periode koji meni odgovaraju kao falsifikat koji mi sada podmećeš, slagao si da sam ja slagao za opadanje u Norveškoj nakon što si ti taj koji je uveo drugačiji kriterijum samo za tu zemlju, mogao sam i ja uvesti da u Srbiji natalitet ne raste "blago" već "enormno" tako što bih namerno gledao brojeve iz vremena II sv. rata, a vrhunac ironije je što je fertilitet u Norveškoj upravo sada najniži u tih tvojih poslednjih 200 godina. Imaš obraza da ovoliko lažeš i potom licemerno druge optužuješ da lažu.
    Lepo sam napisao da meni verovati ne moraš, svoje lažljive i arogantne tekstove daj kvalifikovanom psihijatru na uvid i zatraži stručno mišljenje, ako nisi paranoidni šizofreničar pride pa misliš i da svi psihijatri rade za mene a protiv tebe, ne bi se trebao plašiti da potražiš pomoć i mišljenje stručnjaka.
  • Bojan

    29.01.2021 14:40
    @Demagozi

    A evo i te tvoje patentirane prepotentne histerije, nije ti dugo trebalo da pribegneš svom omiljenom potezu. Inače podaci za mnoge evropske zemlje su dostupni i za 200 godina unazad, tako sam te i provalio da šteluješ argumentaciju za Norvešku - a i za Švedsku, čisto da ne izostavim, u kojoj je 2000. godine stopa bila 1,56, a poslednjih 10 godina oscilira između 1,8 i 1,9, tako da si i tu debelo slagao za opadanje. Ostatak tvoje tirade se neću ni truditi da čitam, pošto smo ovde svi naučili da razlikujemo raspravu sa barem polunormalnom osobom od tvog uobičajenog mahnitog vapaja za pažnjom i lekovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.