Vesić: Cena spomenika biće objavljena kada odobri vajar

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da cena spomenika Stefanu Nemanji nije objavljena jer je tako želeo vajar i da će se cena znati čim on da dozvolu.
Vesić: Cena spomenika biće objavljena kada odobri vajar
Foto: FoNet/AP
"Cena spomenika nije nikakva tajna. Zahtev vajara je bio da se cena spomenika ne otkrije", kazao je Vesić za Radio-televiziju Srbije i dodao da prema zakonu vajar ima prava da to traži i da će cena biti objavljena "posle završetka spomenika i dozvole vajara".
 
Vesić je rekao da je ceo projekat Savskog trga bio izazovan, jer nije rađen samo spomenik.
 
"Urađen je ceo kompleks, ceo Savski trg, ne samo spomenik. Završena je restauracija fasade železničke stanice, kompletna kanalizaciona stanica, i to je sve trebalo uklopiti zato je ovaj projekat bio veliki izazov", ocenio je on.
 
Vesić je dodao da će ceo Savski trg, odnosno saobraćajnica koja povezuje Savsku ulicu prema Nemanjinoj, biti gotova za tri meseca. Da tačnu cenu spomenika ne zna, rekao je ranije gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Nadležni su najavili da će cena spomenika biti objavljena 2023. godine. 
 
Vajar: Mač je bio od početka
 
Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji, odbacio je danas za Sputnjik spekulacije da je krst u ruci rodonačelnika srpske države u poslednjem trenutku zamenjen mačem.
 
Umetnik je naglasio da je mač pogodniji od krsta i da je ta odluka doneta u konsultacijama sa stručnjacima.
 
 
"Čuo sam da se u poslednje vreme govori o toj temi i da se postavlja pitanje zašto je krst zamenjen mačem, a navodi se i da je zamenjen u poslednjem trenutku. U poslednjem trenutku to ne bi bilo ni realno da se uradi. Naprotiv, zamenjen je na početku", istakao je Rukavišnjikov.
 
On je dodao da su dugo razmišljali i odlučili da, ipak, prikažu Stefana Nemanju u svetovnoj odeći, a ne u duhovnoj, i da treba da ga prikažu kao čoveka koji je stvorio srpsku državnost. To je ono što je najvažnije, dodao je on. Nije spominjao cenu spomenika.
 
Podsetimo, dva sata pre svečenog otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u 20 časova, ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je protest pedesetak građana, o čemu opširnije na OVOM LINKU.
  • jebo drzavu...

    28.01.2021 11:02
    koja sme da objavi cenu
    samo ako joj to dozvoli vajar iz druge drzave......
  • Tisina tamo

    28.01.2021 07:55
    Vajar sa naocarima.
  • mile

    28.01.2021 07:55
    Nije kriv Vesic .On je, kao svaki hohstapler, odavno shvatio da kod ovog naroda svaka laz moze proci .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.