Radovanović: Kolektivni imunitet u Srbiji tek sledeće godine

Epidemilog Zoran Radovanović izjavio je danas za N1 da će Srbija imati odgovarajući obuhvat ili vakcinisanih ili prirodno zaraženih osoba tek negde naredne godine.
Radovanović: Kolektivni imunitet u Srbiji tek sledeće godine
Foto: Marija Erdelji
On je rekao  i da ne postoji "magična granica" procenta kolektivnog imuniteta, da se spominjala brojka od 70 odsto, ali da je vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči sada sklon da pominje viši procenat od blizu 85 posto "da bismo bil relativno zadovoljni".
 
"Mi smo još daleko još od toga. Srbija će imati taj obuhvat bilo vakcinisanih, bilo prirodno zaraženih tek negde naredne godine", rekao je Radovanović za N1.
 
On je objasnio da nije dobra računica po kojoj se zbiraju podaci o postignutom kolektivnom imunitetu od 30, 40 posto i da se tome dodaje još 20 odsto osoba koje će biti vakcinisane, pa da ćemo tako doći do procenta od 50-60 odsto. Naglasio je da je među onima koji se vakcinišu i veliki deo onih koji su u martu bili zaraženi, da to nisu odvojene grupe, kao i da mnogi od zaraženih u martu i aprilu nemaju antitela da bi bili sigurno zaštićeni.
 
"Moramo da idemo ka što većem obuhvatu vakcinisanih", rekao je Radovanović i dodao da i kada dođemo do 70 posto ne možemo da "nakrivimo kapu".
 
"Bolesti će biti, ona ostaje sa nama, ali neće biti epidemije i ona će se sporadično javljati", rekao je Radovanović.
 
Povodom informacije koju je objavio u listu Danas da je grupa od 12 stručnjaka sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu utvrdila da je još 5. februara ustanovljeno da je preminuli pacijent iz Srbije bio zaražen koronom i da je to prva dokumentovana smrt koja ima veze sa kovidom 19 u Evropi, Radovanović kaže da to pomera saznanja što se Evrope i Srbije tiče. Strani recenzenti su uvažili pružene dokaze, pa je članak o ovom slučaju objavljen u časopisu Frontiers in Medicine. Time je za 10 dana unapred pomerena prethodna predstava o prvoj evropskoj žrtvi novog virusa korona (15. februara u Francuskoj).
 
"Ako je pacijent preminuo 5. februara, onda mora da se zarazio krajem januara. Izgleda da je taj nesrećnik imao skroman život, nije putovao. On se ovde u Srbiji zarazio…To nas vraća još malo unazad što se tiče nultog pacijenta obolelog u Srbiji. Možemo da pretpostavimo da su naše bliske veze sa Kinom doprinele da budemo jedna od prvih zemalja iz kojih se taj virus preneo", rekao je Radovanović.
 
On je ocenio i da su stručnjaci sa Instituta za sudsku medicinu postupili korektno i da je normalno da se ovakvi podaci ne objavljuju dok naučno ne budu potvrđeni i da je dobro što su odlučili da "ne talasaju i uznemiravaju javnost". "Oni su imali čisto naučnički pristup", rekao je Radovanović.
 
Istakao je da je u Srbiji napuštena prioritetna lista za vakcinisanje koje su napravile naše zdravstvene vlasti u saradnji s SZO, te da je napravljena konfuzija.
 
Povodom nabavke velike količine vakcina iz Kine, ocenio je da je to do sada jedina prednost "našeg isključenja iz EU", a budući da nismo tamo - bili smo slobodni da se sami snalazimo na tržištu i to je bilo "relativno uspešno".
  • Miroslav.

    28.01.2021 10:42
    Postoji verovatnoća da će covid ostati medju nama, ali po izjavama ruskih stručnjaka biće kao grip.



  • Limanac

    28.01.2021 07:55
    Stav ličnog izbora ili ne
    Ko ne primi vakcinu verovatno će imunitet steći nakon preležane bolesti, ali će ceo proces sticanja kolektivnog imuniteta potrajati. Dakle, ili bolest ili vakcina. Masovnom vakcinacijom bi se u kratkom roku iskorenila korona. Šta je bolje i od opšteg interesa za društvo pitanje je sad.
  • 0

    28.01.2021 01:33
    0
    Za ove sto se pitaju gde je sezonski grip:
    Mere koje su uvedene zbog korone iskorenice sezonski grip i ostale mnogo manje zarazne viruse. Ne deluju mere selektivno samo na koronu, jel to toliko tesko shvatiti.
    Ako se ljudi manje druze i manje putuju, nose maske kako mislis da se zaraze obicnim gripom koji je deset puta manje zarazan od ovog s.anja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija