Saobraćajna policija pojačano kontroliše vozila zbog isteka roka važenja registracionih nalepnica

Saobraćajna policija će u narednom periodu pojačati aktivnosti u cilju otkrivanja prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka roka važenja registracione nalepnice, a za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja koristiće i video nadzor saobraćaja u gradovima, na autoputevima i graničnim prelazima, kao i nove kamere na patrolnim vozilima, saopštio je MUP.
Saobraćajna policija pojačano kontroliše vozila zbog isteka roka važenja registracionih nalepnica
Foto: 021.rs
U ovom ministarstvu podsećaju građane da nakon 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice, nije moguće izvršiti njeno produženje sa istom registarskom oznakom, već je neophodno vratiti registarske tablice i podneti zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole i registarskih tablica, što značajno uvećava troškove produžetka registracije.
 
Policijski službenik koji u saobraćaju zatekne vozača koji upravlja vozilom kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, izdaće vozaču prekršajni nalog, a vozilo će isključiti iz saobraćaja i od vozača će oduzeti registarske tablice.
 
"Posebno naglašavamo da je vlasnik odnosno korisnik registrovanog vozila, koji u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice, dužan da vrati registarske tablice organu koji je iste izdao, čak i kada takvo vozilo ne koristi u saobraćaju", navode u MUP-u.
 
Za vlasnike, odnosno korisnike vozila koji ne vrate registarske tablice u roku od 60 dana, propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara, ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik fizičko lice, novčana kazna u fiksnom iznosu od 20.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik preduzetnik i novčana kazna od 50.000 do 600.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik pravno lice.
 
"Naglašavamo da u slučaju saobraćajne nezgode koju izazove vozač vozila kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, odnosno rok polise osiguranja, štetu nadoknađuje Udruženje osiguravača Srbije, ali se nakon toga, regresni zahtev u visini isplaćenog iznosa naknade štete, kamate, sudskih i drugih troškova, ostvaruje od vlasnika vozila, bez obzira na to ko je upravljao vozilom u nezgodi", zaključuje ministarstvo. 
  • Banderaš

    28.01.2021 22:03
    @neko
    @neko Naš Predsednik je pre par dana u izjavi pomenuo staru Srpsku poslovicu,na koju me je Vaš komentar podsetio:" Što je tikva praznija-to je bezobraznija."
  • Vc

    28.01.2021 14:49
    Vc
    Meni je istekla registracija prosle godine,vozilo mije parkirano. Nemam novca daga registrujem za sada,jer nema prihoda,ostao sam bez posla zbog ove korone. Upalim auto nedeljno dva,tri,puta malo da radi motor. Imam stanarsku parking kartu,ako je vracanje tablice toliko skupo,onda 30%gradjana ulazi u jos veci materijalni problem. Radi se o vozilima,starosti 15,20 godina jer za novija nema se novca.
  • Ivan

    28.01.2021 12:48
    Ivan
    Pola gradjana nema vise novca da registruje svoja vozila,pa lopovi to provalili za ovu godinu. Samo nije mi jasno zar tablice nisu moje...eeee i 100eur,vakcine,nerad...ima danas kosta deset puta vise. Sta ce novo izmisliti da uzmu novce ovcama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija