Struja od danas skuplja za 3,4 odsto

Struja u Srbiji od danas, 1. februara skuplja je za 3,4 odsto.
Struja od danas skuplja za 3,4 odsto
Foto: Pixabay
Prosečna cena struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, a reč je o domaćinstvima i malim kupcima, iznosi 7,867 dinara po kilovat času, bez taksi i poreza.
 
Saglasnost za povećanje na zahtev EPS-a dala je Agencija za energetiku decembra prošle godine.
 
Prethodno poskupljenje električne energije bilo je 1. decembra 2019. godine, kada je struja poskupela za 3,9 odsto.
 
Inače, računi su uvećani još od januara, pošto je više od četiri puta povećana naknada za podsticanje proizvodnje obnovljive energije. Zbog te stavke računi za struju su veći u proseku za oko 150 dinara.
 
Naknada za obnovljive izvore energije sa 0,093 dinara po potrošenom kilovat-satu povećana je na 0,437 dinara. Poslednja promena bila je 2015, pa u Vladi kažu da je povećanje neophodno jer je od tada u rad pušteno čak sedam vetroparkova.
 
S obzirom na to da je prosečan račun za električnu energiju za domaćinstva oko 3.000 dinara, ova dva poskupljenja znače da bi mesečni računi mogli da budu veći za oko 400 dinara u proseku.
  • Kurta

    13.02.2021 19:47
    Cena struje
    Pa mora mnogo ljudi po kancelariji a fale monteri. Još kad bi mogla da se nastavlja žica i menja stub na dugme. Propao je EPS veliki odliv za popis,za pro tent,za sekače,za softver koji je prodao premijerkin brat.
  • Singer

    01.02.2021 11:44
    I ništa...
    I ovo će se, kao i sve drugo, završiti samo sa komentarima iz mišje rupe.
  • RVosha

    01.02.2021 11:19
    Smrdija
    treba dopuniti dzepove

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.