Preduzetnici i privrednici najavili protest za subotu, traže otpis poreza i doprinosa

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika" najavilo je da će u subotu, 6. februara od 11:59 časova, protestovati ispred Skupštine Srbije sa zahtevom da se otpišu porezi i doprinosi na zarade zaposlenih koji su zbog pandemije prošle godine odloženi i prva rata dospeva 10. februara.
Preduzetnici i privrednici najavili protest za subotu, traže otpis poreza i doprinosa
Foto: Pixabay
"Tražimo da država otpiše odložene poreze i doprinose i direktnim davanjima kroz sektorsku podršku pomogne firmama čiji je prihod pao 90 odsto", rekla je za Betu zastupnica tog Udruženja Milena Amon.
 
Država je prošle godine prvim paketom pomoći privredi odložila poreze i doprinose na zarade za tri meseca, a drugim paketom za još jedan mesec i te dažbine treba da se plate u 24 rate, a prva dospeva 10. februara.
 
Amon je rekla da Udruženje traži i da se minimalne zarade oporezuju samo sa deset odsto, a da razliku do punog poreza poslodavac isplaćuje radnicima kroz povećanu zaradu, tako da bi "minimalac" bio 45.000 dinara, umesto sadašnjih oko 32.000 dinara.
 
Među zahtevima su i da se ukinu visoke nadoknade za isticanje firme i eko taksa.
 
"U zemlji u kojoj se minimalci oporezuju čak 60 odsto, pitanje je kome ovakvo stanje ide u prilog, i zbog čega ne dolazi do prekopotrebnih reformi koje bi srpsku ekonomiju podigle na noge već se isključivo promovišu i subvencionišu strane investicije", rekli su u Udruženju.
 
Dodali su da su potrebna sistemska i dugoročna rešenja koja će obuhvatiti problem sa kojima se domaća privreda suočava kao što je način obračunavanja eko-takse, previsoki dodatni parafiskalni nameti, visoki porezi i doprinosi na minimalne zarade, akontacija poreza na dobit, i slična potraživanja koja otežavaju razvoj domaćih preduzeća.
 
Mere donete usled epidemije kovid-19 su, kako su rekli, "domaću privredu, ionako poljuljanu visokim nametima, bacile na kolena, jer je odgovor Vlade Srbije na štetu koju su mere pričinile privatnom sektoru bio u najmanju ruku neadekvatan".
 
Ističu da je na desetine hiljada građana u potpunosti ostalo bez prihoda, ali računi i državna potraživanja nisu prestala da pristižu.
 
Upitali su "zbog čega i kojim pravom Vlada Srbije koju plaćamo našim novcem ne odgovara na pozive da se zajednički i uz pomoć stručnjaka nađe prihvatljivo rešenje".
  • Goran

    04.02.2021 18:00
    Goran
    Normalno ovaj problem nemogu razumeti drzavni botovi i penzioneri. I vama ce doci ubrzo kraj,jer ovo ekonomsko stanje,nije normalno.
  • Симеон

    04.02.2021 11:21
    Ратујемо ти и ја
    Да ли ће се протесту предузетника придружити намучени, пандемијом и мерама страшно погођени власници клубова, ресторана, концепт барова, кладионица, естрадни мученици, попови и слично? Па ваљда и ту господу треба неко да збрине а не да буду на маргинама друштва и принуђени на да пређу на ону страну закона :).
  • @Ravnozemljas

    04.02.2021 10:55
    Nadam se da ti je komentar sarkastican...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija