VIDEO: Menadžerka primila nagradu za P.S. Fashion pa ih optužila za mobing

Jovana Bakula, zamenica marketing menadžera poznate modne kompanije P.S. Fashion, dobila je u četvrtak priznanje u kategoriji Instagram na dodeli nagrada Top 50 najbolje online stvari.
VIDEO: Menadžerka primila nagradu za P.S. Fashion pa ih optužila za mobing
Foto: Pixabay (ilustracija)
Međutim, u uključenju uživo ona je iznela optužbe na račun sopstvene firme za mobing. Kako je kazala, taj tim većinom, nažalost, nije više deo P.S. Fashion kompanije.
 
"Od devet zaposlenih koji su početkom godine bili u timu, sada nas je troje. Od toga je jedna koleginica na bolovanju zbog psihičke neuravnoteženosti. Zbog istih razloga, ogromnog pritiska i stresa, jedna koleginica je dala otkaz, dvoje kolega je dobilo otkaz pod nerazjašnjenim okolnostima, zbog stresa. Mnoge kolege su premeštene, tako da je ovo jedna Pirova pobeda", navela je Bakula.
 
"Ja moram da pozovem sve poslodavce da štite i cene svoje zaposlene i pozivam sve zaposlene da istupe, da budu hrabri i da se bore protiv mobinga i izrabljivanja koje je postalo vrlo aktivno posebno u ovom periodu korone", zaključila je i dobila veliki aplauz publike.
 
Snimak je kasnije podelila na svom Instagram profilu.
 
 
P.S. Fashion: Ništa od navedenog nije istina
 
Sedište kompanije P.S. Fashion je u Čačku, ali kompanija ima predstavništva u celom regionu. 
 
Iz kompanije su reagovali na reči Jovane Bakule saopšenjem da "ništa od navedenog nije istina".
 
"Kada je reč o sektoru marketinga naše kompanije, u toku 2020. godine u ovom sektoru bilo je devet zaposlenih od čega su tri koleginice dobile premeštaj na slične ili više pozicije. Nakon i analize učinka, menadžment kompanije je odlučio da dva zaposlena fotografa, zbog neefikasnog rada, proglasi tehnološkim viškom nakon čega su oni, uz otpremnine, napustili kompaniju. Početkom ove godine, jedna od koleginica je iz svojih ličnih i profesionalnih razloga tražila prekid radnog odnosa. Rezimirajući ovu situaciju, od pomenutih devet kolega iz sektora marketinga, sada je u ovom timu ostalo troje zaposlenih, troje su prebačeni na slične ili više pozicije u kompaniji, dve osobe su proglašene tehnološkim viškom i jedna je raskinula radni odnos na lični zahtev. Ovo sve se može dokazati u svakom trenutku i jasno implicira da je naša koleginica iznela niz neistina. Za kraj bismo napomenuli da koleginica Jovana Bakula niti je prekinula radni odnos niti je otkaz dobila, a od danas je, kako nam je javila, na bolovanju", navode u kompaniji.
 
Važno je pričati o kršenju prava
 
"Definitivno smo zakoračili u novi vid borbe protiv nasilja u kom mlađe generacije pokazuju da ćuteti i trpeti više nije opcija. Jako je važno što smo progovorile o tome i ja sam srećna zbog toga. Jasno je da ne možemo da upremo prstom bez nekih pokazatelja ali ovo je primer tima koji je dobro radio svoj posao, a morale su da ga napuste. Odlučujem da stanem uz ove devojke i svakog ko stane protiv nasilja bilo gde. Ovo je jako dobar pokazatelj da se neke stvari menjaju, ne preko noći, ali radi se o izuzetno važnim momentima", rekla je za nova.rs blogerka Brana Antović koja je zvanično prekinula saradnju sa brendom P.S. Fashion.
 
Dunja Jovanović i Marija Radaković koje stoje iza F.fm podkasta, navode da "radni sindikati, koji su najbolji metod borbe radnika za svoja prava, maltene ne postoje (naročito kod privatnika), te je efikasan način da se kao zaposleni izborimo za svoja prava – stvaranje pritiska javnosti". 
 
"Verovatno je dosta nas, barem jednom u toku radnog veka, doživelo mobing na radnom mestu – a većina nije imala snage da se sa tim bori. Zato hvala Jovani, ona je istupila u ime svih zaposlenih u Srbiji koji su doživeli maltretman. Važno je pomenuti i alate kao što je kanal za pomoć radnicima u tekstilnoj industriji Centra za politike emancipacije. Oni nude besplatnu pravnu pomoć u saradnji sa advokatskom kancelarijom i nude potpunu anonimnost pri prijavi mobinga na radnom mestu", kaže za nova.rs Dunja Jovanović.
 
Verovatno najpoznatiji slučaj kršenja ljudskih prava u okviru tekstilne industrije kod nas jeste u fabrici obuće Geox u Vranju, kada su radnice trpele uvrede na dnevnom nivou, podseća ovaj portal. Leti su radile na visokim temperaturama jer poslodavac nije hteo da pali klima uređaje i plaća veće račune za struju – pa su tako bili slučajevi padanja u nesvest, predlagali su im da nose pelene kako ne bi trošili vreme na odlazak u WC. Nakon što je ovaj skandal odjeknuo u medijima, uključili su se aktivisti i delovalo je da su neke stvari rešene – klima je uvedena, određeni nadležni koji su bili optuženi za mobing su dobili otkaze. Međutim, krajem prošle godine radnici su opet stupili u štrajk jer je fabrika nastavila sa lošim odnosom – nisu isplaćivali prekovremeni rad, produžavali su radno vreme i kasnili sa isplatom plata onima na bolovanju.
 
"Važno je reći da Geox slučaj nije izuzetak, već samo situacija koja je u medijima bila dosta pokrivena. Upravo zato je važno da u kontinuitetu pričamo o problemu kršenja radnih i ljudskih prava – ne samo u tekstilnoj, već u svim industrijama. Čim o nečemu prestanemo da govorimo, kako vidimo u slučaju Geoxa, poslodavac nastavlja po starom", kažu Dunja Jovanović i Marija Radaković.
  • Koleginica bivsa

    10.02.2021 01:32
    Opste je poznato misljenje da u PS niko ni o kome nema lepo misljenje. Samo ulizice i cinkarosi opstaju, a obicni radnici rade jer moraju da prehrane porodice minimalcem. Podrska za Jovanu Bakulu, a istina je jos gora od iznete.
  • Mikitza

    08.02.2021 21:07
    @Maja
    Ako svima vama "običnim" radnicima u toj firmi nije dobro, šta čekate...? Zašto trpite? Čemu se nadate?
  • Maja

    07.02.2021 20:51
    Bravo za hrabru devojku
    Radim u konfekciji u kraljevu, trpimo svi veliki mobing od vlasnice i vlasnika firme(ne daju nam posala dovoljno pa nas na kraju meseca ucenjuju da nismo postigli normu),da stvar bude jos gora to isto trpimo i od brigadirke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija