Radnici "Fijat plastik" od četvrtka u generalnom štrajku

Pošto poslodavac nije prihvatio sve zahteve u vezi sa zaradama, Štrajkački odbor fabrike "Fijat plastik" u Kragujevcu najavio je da će radnici stupiti u generalni štrajk i prekinuti proizvodnju branika za fijat 500L.
 Radnici "Fijat plastik" od četvrtka u generalnom štrajku
Foto: Youtube screenshot (RTV Kragujevac)
Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da će potpuna obustava rada biti od četvrtka, 11. februara, a do tada će zaposleni nastaviti jednočasovni štrajk upozorenja koji su započeli 12. januara.
 
Miljković je rekao da zaposleni ne traže povećanje zarada nego, kako je rekao, samo ono što im je oduzeto. On je naveo da je ključni zahtev radnika da im poslodavac plaća regres bez umanjena za više od 50 odsto.
 
Traže i da naknada za plaćeno odsustvo umesto 60 odsto bude 65, koliko primaju i radnici Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu.
 
Radnici očekuju i da im bude izjednačen naknada za "minuli rad" sa kolegama u FCA.
 
"Pregovarali smo sa Nikolom Jerotijevićem, prvim menadžerom kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija, čija je sestrinska firma Fijat Plastik. Iako smo se pomerili sa mrtve tačke, nije prihvaćen naš ključni zahtev da se regres ne umanjuje", rekao je Miljković.
 
On je naveo da je tokom pregovora predstavnik poslodavca pokazao spremnost za korekciju naknade za plaćeno odsustvo, ali budući da nije prihvaćen ključni zahtev u vezi sa regresom, to je bila "prelomna tačka" za odluku o stupanju u generalni štrajk.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.