Stefanović: Odluka o obaveznoj vojsci do oktobra, važno da mladi znaju kako se brani zemlja

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da do septembra ili oktobra bude doneta odluka o eventualnom "odmrzavanju" obaveze služenja vojnog roka, i da će se do tada znati svi detalji kako bi vojni rok izgledao.
Stefanović: Odluka o obaveznoj vojsci do oktobra, važno da mladi znaju kako se brani zemlja
Foto: Youtube screenshot (Insajder)
"U narednim mesecima očekujem da će Generalštab imati konačne stavove, kao najozbiljnija stručna institucija ove zemlje pozvana da da mišljenje o ovom pitanju. Tada ćemo imati i formulisan stav kako želimo da vojni rok izgleda, odnosno šta vojska vidi kao najbolji model redovnog služenja, i koliko bi precizno od razmatranih od četiri do devet meseci trebalo da traje", rekao je Stefanović za Politiku.
 
Prema njegovim rečima, za 10.000 regruta redovno služenje vojnog roka godišnje bi koštalo ukupno oko osam milijardi dinara, a to uključuje uniforme, hranu, gorivo, grejanje, smeštaj, prevoz...
 
"Dodatna cena bi bile plate, ukoliko bi se donela odluka da ih regruti primaju, i to bi bilo još oko 1,2 do 1,8 milijardi, u zavisnosti da li bi bile 20.000 ili 30.000 dinara", rekao je Stefanović.
 
Kako je naveo, u minulih desetak godina deset generacija nije uvedeno u rezervni sastav, i ti ljudi "ne mogu biti upućeni na bilo kakav zadatak, jer nisu završili ni osnovnu obuku i nemaju nikakvo znanje o vojsci".
 
"Plus, izgubili smo deset generacija koje su starije od 65 godina i koje nisu više u rezervnom sastavu", objasnio je Stefanović, navodeći da je za Srbiju važno da ima mlade ljudu koji će poznavati vojsku i znati kako se brani zemlja.

Komentari 146

  • Damir Krnić

    10.02.2021 18:13
    Vojska mora biti profesionalna, dobro obučena i vrhunski opremljena sa najsavremenijim naoružanjem i opremom. Ali šta raditi sa tim profesionalcima posle navršenih pedeset godina? Za vojsku nisu, a Boga mi ni za penziju. Tu je problem. Inače mislim da neka vrsta vojne obuke mora da se uvede ali i da se plati i prizna radni staž! Vojska drugog poziva u malim državama znači puno a ne traži puno novca!
  • Realista

    10.02.2021 15:20
    Realnost
    U mom komentaru nema ratnohuškačke politike, niti vređanja po nacionalnoj osnovi, osim što sam naveo dva imena koja su direktno učstvovala u razbijanju Jugoslavije i naveo neke činjenice koje su se desile. Druga je stvar kako neko vidi neke stvari, naročito ukoliko je državljanin onih delova Jugoslavije koji su se otcepljivali.
    Jedan komentar na moje izlaganje govori o potrebi preciznog bombardovanja, ali takvog da se narod pobije a da infrastruktura ostane kako bi oni koji ga podržavaju mogli mirno da žive. Strašno.
    Jedan komentar govori da pošto je neki moj Zloba hteo da bude glavni baja u Jugi i da je zbog toga došlo do raspada Jugoslaviji i do svega šta se desilo. E moj neznalice krivo si informisan. Zloba je bio mala maca za ostale predsednike i nije mogao da bude glavni baja u Jugi jer mu to zakon nije dozvoljavao. On je bio samo glavni Baja u Srbiji, kao što je Tuđman bio u Hrvatskoj, a predsednik predsedništva tj. glavni baja se menja svake godine i bio je Stjepan Meseć. Rasparčavanje nije pokrenuo Zloba nego Stjepa Mesić, Janez Janša, Tuđman,...
    Ne bih da pišem dalje jer nekima nema smisla ni pisati. Oni će negirati činjenice kao što neki negiraju Jasenovac.
  • marko

    10.02.2021 01:53
    @Realista
    Nemam ništa protiv vojske, još uvek je u ovakvom čovečanstvu neophodna, ovde nije reč o tome. Ovde je reč o tome kakvu vojsku hoćemo i šta je potrebno da se napravi dobra vojska.

    Američke NAVY SEALS su poznate po tome što između ekspertize i poverenja, radije će izabrati čoveka koji je čak i lošiji u ekspertizi nego kome ne mogu da veruju. Poverenje u tim je sve. Kako da napraviš pristojnu vojsku, profesionalnu, u uslovima u kojima vojnik nema poverenja ni u koga, od ministra do desetara, jer se sve raspada? Kakvo poverenje i profesionalizam, kad ti je ministar bio Vulin, kad te tretiraju kao krpu? O čemu mi ovde pričamo, životom će neko da te brani ko dobija minimalac, ko je tu dovučen na silu, koji treba da salutiraju likovima kao što je Vulin, nekome kao što je Stefanović i njima slični? Šališ se, to će nekome da dovede život u red i to je prava vojska? Manite se zajebancije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija